Gheorghe Şincai a fost unul dintre cei mai iluştri cărturari români, reprezentant de seamă al Şcolii Ardelene. El s-a născut în satul Râciu, fiu al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. A studiat la cele mai ilustre şcoli din Transilvania, la Târgu-Mureş, Cluj, Bistriţa şi Blaj, dar şi la Viena şi la Roma. Alături de Samuil Micu, a elaborat prima gramatică a limbii române. De asemenea, a elaborat prima istorie a românilor. În calitate de preot, călugăr şi inspector al şcolilor greco-catolice din Transilvania, a înfiinţat peste 300 de şcoli româneşti. Însă marele cărturar a intrat în conflict cu episcopul Ioan Bob. De aceea, a decis să se retragă la sfârşitul vieţii pe domeniul unuia dintre foştii săi elevi. S-a stabilit la Svinica, în Slovacia, unde a murit în 2 noiembrie 1816. Acum, în mod simbolic, el va fi readus acasă, spune primarul comunei Râciu, Ioan Vasu.
”Sunt bucuros că sunt în cimitirul unde a fost înmormântat, sunt bucuros că putem să ducem acasă din acest cimitir pământ de unde a fost el, lucru care trebuia făcut mai demult. Eu sunt pe final de carieră şi nu am vrut să las lucrurile nelalocul lor. Va urma amenajarea unui mormânt, un monument, în biserica greco-catolică din Râciu. Sperăm să îl omagiem pe marele cărturar în perioada 10 – 15 mai, anul viitor”, a spus primarul comunei ardelene.
Memoria lui Gheorghe Şincai trebuie cinstită aşa cum se cuvine, spune consilierul local Ciprian Belean. ”Această idee s-a născut acum câteva luni, prin implicarea noastră, a autorităţilor din comuna Râciu, prin implicarea domnului profesor Sigmirean, dar şi a celorlalţi oameni de cultură din judeţul Mureş, cu care, iată, astăzi am făcut, practic, un eveniment istoric pentru România, pentru judeţul nostru, dar, în special, pentru comuna noastră dragă, acolo unde Gheorghe Şincai s-a născut”, a spus Ciprian Belean, coordonator în judeţul Mureş al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei.
Figura lui Gheorghe Şincai este una de primă importanţă în istoria noastră, spune preotul greco-catolic din Râciu, Toader Dulău. ”Şincai a fost unul dintre apostolii care au scris evanghelia românilor. Şi ca orice apostol, a lăsat moştenire tezaurul vieţii sale, atât ca preot al Bisericii Unite cu Roma, cât şi ca şi călugăr bazilian, dar, mai ales, ca istoric, filolog şi mare român”, a spus părintele greco-catolic.
Importanţa lui Gheorghe Şincai este uriaşă pentru toţi românii, indiferent de confesiunea lor religioasă, spune preotul ortodox, Nicolae Şincan. ”Astăzi ne întoarcem la casa noastră cu mâinile pline de ţărâna în care îşi doarme somnul de veci un învăţat înţelept al neamului nostru românesc, Gheorghe Şincai”, a spus preotul Nicolae Şincan.
Gheorghe Şincai este un model pentru cărturarii de azi, spune profesorul universitar Cornel Sigmirean. ”Atunci când s-au născut naţiunilor moderne ale Europei, Gheorghe Şincai, alături de Petru Maior şi Samuil Micu şi Ioan Budai-Deleanu, a oferit românilor evanghelia naţională. Din cărţile lui şi ale lui Maior şi ale luni Samuil Micu, românii au învăţat istoria lor, au învăţat că sunt urmaşii romanilor, celor care cândva au fost stăpânii lumii, că limba lor este o limbă latină”, a afirmat profesorul universitar.
Gestul de a-l readuce pe Gheorghe Şincai acasă este o reparare a unei nedreptăţi a istoriei, afirmă directorul Direcţiei de Cultură din judeţul Mureş, Nicolae Băciuţ. ”S-a deschis astăzi o pagină nouă importantă în istoria posterităţii unui mare cărturar, Gheorghe Şincai. Sigur, era necesar acest pas, pentru ca să fie posibili următorii. Eu cred că e timpul ca acest mare cărturar să fie readus într-un alt orizont de vizibilitate şi de întâlnire cu cei care ştiu să preţuiască şi istoria, şi valorile şi, în acelaşi timp, să le ofere ca modele”, a afirmat Nicolae Băciuţ.
La Sviniţa, preoţi greco-catolici şi ortodocşi din Râciu, Oradea şi Kosice au celebrat împreună un parastas, în cimitirul localităţii. A existat şi un moment de rugăciune ecumenică în biserica reformată din Svinica. La eveniment au luat parte şi oameni de cultură din judeţele Mureş, Alba, Cluj şi Bihor, dar şi din Slovacia. Există şi intenţia înfrăţirii localităţilor Râciu şi Svinica.