Filarmonica de Stat „Transilvania” susţine tinerele talente de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca

Filarmonica de Stat „Transilvania” continuă seria concertelor „Gradus ad Parnassum”, de această dată solişti fiind elevi ai Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”. Evenimentul va avea loc marţi, 17 iunie, de la ora 19, la Concertul simfonic susţinut de violoncelistul Cornelius Zirbo, violoniştii Maria Marica şi Radu Kis, flautiştii Paula Souca şi Anda Costea şi pianista Ana Mănăstireanu, sub bagheta maestrului József Horváth, dirijor al celor două opere clujene. Tinerele talente, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii vor interpreta „Rapsodia ungară pentru violoncel şi orchestră” de David Popper, „Concertul pentru vioară” de Aram Haciaturian, „Concertul pentru două flaute” de Antonio Vivaldi, „La Campanella” de Niccolò Paganini şi „Concertul pentru pian” de Robert Schumann.
Fost elev al Şcolii de Muzică „Augustin Bena”, Cornelius Zirbo este, în prezent, elev în clasa a VIII-a la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, unde studiază violoncelul cu prof. Marius Hoca. Pe parcursul ultimilor patru ani, a urmat cursuri de măiestrie cu violoncelişti de renume mondial şi este laureat al mai multor competiţii de profil. În anul 2013, Corneliu Zirbo a colaborat cu Orchestra Naţională de Tineret a României şi a devenit membru al Cvartetului Euphonia, iar anul acesta a fost selectat pentru a participa la workshop-ul SoNoRo – Interferenţe 2014.

Elev în clasa a VIII-a, sub îndrumarea profesoarei Felicia Cristea, violonistul Radu Kis a acumulat în palmaresul său cele mai importante premii la concursuri internaţionale şi naţionale de interpretare instrumentală. A susţinut recitaluri la Cluj-Napoca, Bistriţa, Sighetu-Marmaţiei, Covasna şi a concertat ca solist în compania Filarmonicii de Stat „Transilvania”, a Orchestrelor Filarmonicilor din Târgu Mureş şi Ploieşti şi a Orchestrei Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”.

Paula Souca, elevă în clasa a XII-a sub îndrumarea profesoarei Iolanda Petean, a beneficiat şi de cursurile de măiestrie susţinute de flautistul japonez Seiya Ueno. Printre performanţele sale, în 2011 şi 2012, a participat la Galele Festivalului „J. S. Bach”, iar în 2012 a primit bursă de excelenţă şi a participat la proiectul european „Tânăr artist îmi caut scena”.

Elevă în clasa a X-a, Anda Costea a început studiul muzicii cu tatăl ei, flautistul Cătălin Costea, membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, şi cu bunicul ei, oboistul Samoilă Costea, fost instrumentist în acelaşi ansamblu. A participat la diferite concursuri şi selecţii în cadrul Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”, iar în anul 2013 a obţinut Diploma de Excelenţă a Festivalul „J. S. Bach”.

Maria Marica s-a născut în 1998, într-o familie de muzicieni. A început studiul viorii la vârsta de şapte ani, cu prof. Vasile Socea la Şcoala de Muzică „Augustin Bena”, iar în prezent este elevă în clasa a IX-a la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicuşor Silaghi. Maria a fost distinsă cu Marele Premiu la numeroase concursuri. A concertat ca solistă a Filarmonicii de Stat „Transilvania”. A participat la cursuri de măiestrie şi este, de asemenea, bursieră a programului SoNoRo – Interferenţe 2014.
   
Născută în anul 1995 în Iaşi, Ana Mănăstireanu începe studiul pianului la vârsta de cinci ani, avându-i ca profesori pe Silvica Pânzariu şi pe Andrei Enoiu-Pânzariu. Din anul 2010 este elevă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, beneficiind de îndrumarea conf. univ. dr. Csiky Boldizsár. Pe parcursul anilor, pianista a câştigat peste 30 de premii la concursuri naţionale si internaţionale. Ana Mănăstireanu a participat la numeroase cursuri de măiestrie, printre care şi la „Vienna International Pianists Academy” şi la cursurile profesorului Wolfgang Watzinger din cadrul Wiener Musikseminar. Tot în anul 2013, Ana Mănăstireanu a câştigat bursa SoNoRo, având astfel oportunitatea de a lucra şi de a cânta alături de muzicieni de renume. În decembrie 2013, pianista a fost admisă la Royal College of Music din Londra, unde îşi va continua studiile muzicale.

Program:
David Popper – Rapsodia ungară pentru violoncel şi orchestră, op. 68
Aram Haciaturian – Concertul pentru vioară în re minor
Antonio Vivaldi – Concertul pentru două flaute în Do major, RV 533
Niccolò Paganini – La Campanella 
Robert Schumann – Concertul pentru pian în la minor, op. 54

Preţul întreg al unui bilet e 20 lei şi 10 lei redus pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Related posts

Leave a Comment