Festivalul Internaţional de Poezie “Oskar Pastior”, ediţia a III-a, Sibiu 2009


13 autori din 7 ţări vor participa, în perioada 1-3 octombrie 2009, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Oskar Pastior” Sibiu 2009.Publicul din România va avea ocazia şi în acest an să asiste la lecturi şi dezbateri susţinute de Urs Allemann (Elveţia), Constantin Acosmei (România), Daniel Bănulescu (România), Tadeusz Dabrowski (Polonia), Daniela Danz (Germania), Oswald Egger (Austria), Georgi Gospodinov (Bulgaria), Herta Müller (Germania), Ion Mureşan (România), Krzysztof Siwczyk (Polonia), Paulo Teixeira (Portugalia), Hans Thill (Germania), Radu Vancu (România).

Festivalul stă sub semnul operei poetului german Oskar Pastior (n. 20 octombrie 1927, Sibiu – d. 4 octombrie 2006, Frankfurt pe Main, Germania). Creaţia sa lirică, activitatea susţinută de traducător, precum şi strădaniile sale de reunire a creatorilor într-o reţea europeană ne dau dimensiunea spirituală a celui care a preferat turnului de fildeş prietenia şi solidaritatea. Pentru cei care l-au cunoscut, moştenirea lui Oskar Pastior rezidă nu doar opera sa, ci şi într-o anumită comuniune definită de afinităţi poetice. Încă de acum trei ani, Oskar Pastior şi-a dorit să vadă la Sibiu un festival internaţional de poezie care să înlesnească apropieri, prietenii şi legături între poeţi români şi străini, între publicul român şi poezia contemporană internaţională.

Festivalul Internaţional de Poezie „Oskar Pastior” de la Sibiu Hermannstadt a reunit încă de la prima ediţie, din anul 2007, poeţi din numeroase ţări europene, care se revendică, în bună măsură, din tradiţia modernismului experimental sau a avangardismului; pentru cei invitaţi, limba nu reprezintă doar un mijloc de exprimare poetică, ci este substanţa poetică în sine. Demersul acestui festival nu a urmărit să favorizeze o anumită orientare în poezie, cât mai ales să acorde atenţia cuvenită limbajului poetic – atât de diferit de la ţară la ţară, de la individ la individ –, adică tocmai materiei prime a poeziei. Pe parcursul celor două ediţii de până acum ale festivalului au răspuns invitaţiei de a veni la Sibiu 37 de poeţi din 16 ţări (Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovenia, SUA). Lecturile publice şi discuţiile au pus în lumină faptul că, dincolo de diferenţele specifice şi de multitudinea idiomurilor scrise şi vorbite, există un spaţiu mental comun poeziei europene; şi, desigur, că poezia europeană este conştientă de sine, de tradiţiile comune, în ciuda tuturor opreliştilor ideologice şi a separaţiei politice care au divizat continentul vreme de cinci decenii.

Related posts

Leave a Comment