Tot mai multe ferme din Transilvania sunt interesate să facă tranziția spre agricultura ecologică. Și aceasta pentru că dezvoltarea acestui tip de agricultură este sprijinită din punct de vedere financiar și din punctul de vedere al accesului la piață de autoritățile europene.
Sectorul agriculturii ecologice a cunoscut o dezvoltare accentuată în ultimii ani în Transilvania. Potrivit specialiștilor Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, fermele transilvănene fac mai ușor tranziția dinspre agricultura clasică spre cea ecologică datorită dimensiunii lor. În zona Transilvaniei, predomină fermele mici și mijlocii, care sunt mai adaptabile, în timp ce în sud sau în Banat, fermele au dimensiuni mai mari. Tranziția spre agricultura ecologică este favorizată de prețurile mai mari pentru produsele bio.
De asemenea, tranziția spre acest fel de agricultură este sprijinită de Uniunea Europeană prin mai multe măsuri. Prima este acordarea de subvenții mai mari. Cea de-a doua este sprijinirea accesului pe piața comună europeană a produselor organice. În fine, există și o promovare mai accentuată a produselor agricole ecologice. În acest context, mulți dintre fermierii ardeleni au făcut deja tranziția spre acest tip de agricultură ori se pregătesc să înceapă această tranziție. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară acordă consultanță fermierilor care vor să parcurgă acest drum. Mai mult, fermele universității clujene au fost ele însele acreditate și oferă clujenilor produse alimentare organice, prin intermediul rețelei de magazine fondată de universitate.
[…] Tot mai multe ferme din Transilvania sunt interesate să facă tranziția spre agricultura ecologică. Și aceasta pentru că dezvoltarea acestui tip de agricultură este sprijinită din punct de vedere financiar și din punctul de vedere al accesului la piață de autoritățile europene, potrivit ClujToday.ro. […]