Farmaciile clujene, preluate de creditori


Tot mai multe dintre farmaciile clujene au ajuns în situaţia de a fi preluate de creditorii care cer executarea silită a datornicilor. Potrivit preşedintei Colegiului Farmaciştilor din Cluj, Speranţa Iacob, vina pentru această situaţie aparţine Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.Deja, doi farmacişti au fost nevoiţi să îşi cedeze farmaciile companiilor de distribuţie de medicamente, în contul datoriilor acumulate către acestea. Situaţia financiară dezastruoasă a fost provocată de întârzierea cu care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate decontează facturile la medicamentele subvenţionate de stat. Recent, Guvernul a prelungit termenul de plată la şase luni, astfel că, pentru medicamentele care au fost eliberate pacienţilor în acest an, farmaciile îşi vor primi banii abia în 2010.
Însă, între timp, companiile multinaţionale fac presiuni asupra farmaciilor româneşti, ca să achite medicamentele. Astfel că multe dintre farmacii au ajuns în imposibilitate de plată.
Speranţa Iacob spune că în situaţia cea mai dificilă se află farmaciile din mediul rural. Circa 90 la sută din cifra lor de afaceri este cumulată în facturile pentru medicamente gratuite şi subvenţionate. Astfel că, până când Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu va deconta aceste facturi, proprietarii farmaciilor nu au cu ce să îşi plătească angajaţii, chiriile şi medicamentele. Pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra acestei stări de lucru, farmaciştii clujeni au intrat, de ieri, în grevă japoneză.

Related posts

Leave a Comment