Inainte cu mult timp de a avea o „noapte a muzeelor”, o „noapte a bibliotecilor”, o „noapte a companiilor”, istoria recenta a romanilor a insemnat in registrele sale si o „noapte a mintii”. Este vorba, despre un real proces de „reeducare”, de falsificare si rescriere a istoriei, declansat spre finalul anului 1944. Pentru inceput, aceasta falsificare trebuia sa aduca justificarile necesare preluarii puterii de catre comunisti. Pe parcurs insa, falsificarea a ramas, dovedindu-se a fi cel mai bun instrument de sustinere a regimului politic importat.
Iar azi, consecintele acestei inselaciuni se pot traduce, in linii extrem de simple, in analfabetism politic, dezinformare si deznationalizare sufleteasca a romanilor.
Incepem sa prezentam o serie de articole aparute in presa clujeana, in primii ani de dupa cel de-al doilea razboi mondial, pentru a intelege poate mai bine cum s-a realizat falsificarea si instrumentalizarea istoriei in justificarea si sustinerea politicului.
Regii şi cultura
„Nu sunt mulţi ani de când oameni oarecum în atingere cu trebile culturii, proslăveau cu admiraţie şi evlavie binefăcătorul impuls pe care l-ar fi dat artei, ori ştiinţei, ori literaturii, unul sau altul din membrii dinastiei de Hohenzollern Sigmaringen. O afirmaţie mai depărtată de realitate, un neadevăr mai sfruntat nici că se putea. Căci monarhia, născută din interesele burgheziei, ca şi ale imperialismului prusac, care ţinea să-şi prepare terenul pentru viitoarea invazie în Balcani – a constituit o permanentă frână în calea dezvoltării sociale şi culturale a României.
Speriată de urmările pe care le-ar putea avea mişcarea de emancipare a poporului român, al cărei semnal tocmai reprezentanţii ei îl dăduseră în acel viforos 1848, burghezia zisă <
Barbarul şi sângerosul masacru al ţărănimii răsculate în 1907, sau mai târziu cele de la Griviţa şi Lupeni, ca şi ultima aventură a războiului împotriva Uniunii Sovietice, în care şi-au aflat moartea sute de mii de muncitori şi ţărani – au fost îndeplinite cu consimţământul tacit sau cu participarea directă a monarhiei, pentru garantarea privilegiilor moşierimii şi burgheziei. Cum ar fi fost deci posibil ca regii României să contribuie la dezvoltarea culturii, când aceasta ar fi deschis ochii mulţimilor şi ar fi ameninţat însăşi poziţia lor ca mari latifundiari şi aliaţi fideli ai claselor exploatatoare?
Să recunoaştem totuşi că aparenţele puteau să înşele. Unul din membrii dinastiei de Hohanzollern Sigmaringen, prin pompa zgomotoasă desfăşurată în jurul Palatului, şi-a atras din partea linguşitorilor care oftau în jurul lui apelativul de – crudă ironie – <
Mihai apoi, care a venit în fruntea ţării odată cu bandele legionare, a participat la declanşarea şi susţinerea războiului de agresiune împotriva U.R.S.S., încurajând tacit, prin aceleaşi Fundaţii regale, o adevărată campanie obscurantistă de întunecare a minţilor şi distrugere a culturii.
Iată deci cum au <<încurajat>> regii noştri cultura. Rămăşiţă feudală prin excelenţă, monarhia îşi arogă pretenţia <