Exponate văzute și ”atinse” prin intermediul Realității Virtuale (VR) la Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează, în zilele de 19, respectiv 20 mai 2022, conferințele de încheiere a două proiecte de importanță majoră pentru restaurarea, valorificarea și promovarea unor obiecte și elemente din patrimoniul propriu.

Astfel, joi, 19 mai 2022, între orele 12:00 – 14:00, la sediul instituției de pe str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca, publicul este invitat să ia parte la conferința de finalizare a proiectului Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului în colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

Această inițiativă a avut ca obiective specifice restaurarea și conservarea în vederea expunerii a 66 de icoane pe sticlă provenite din Valea Sebeșului, documentarea prin tehnicile realității

De asemenea, vineri, 20 mai 2022, în intervalul orar 10:00 – 12:00, în Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia” de pe str. Tăietura Turcului, Cluj-Napoca, va avea loc conferința de finalizare a proiectului Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

Proiectul a avut ca obiectiv principal digitizarea și expunerea prin intermediul realității virtuale a bisericii Cizer, aflată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, secție în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, precum și digitizarea, restaurarea și conservarea în vederea expunerii a unui număr de 57 de bunuri culturale din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care au făcut parte din patrimoniul bisericii din Cizer. În cadrul proiectului s-a realizat o expoziție inovativă care a îmbinat principiile expunerii clasice a artefactelor cu principiile muzeologiei moderne care permit folosirea tehnologiei de realitate virtuală în redarea cât mai fidelă a imaginii unor bunuri culturale sau monumente arhitectonice.

Pentru mai multe detalii accesați: Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale – Biserica lui Horea – Un patrimoniu pentru viitor (muzeul-etnografic.ro).

Related posts

Leave a Comment