
Un tsunami cu o înălţime de peste un metru este suficient pentru a provoca inundaţii serioase şi a produce pagube ambarcaţiunilor ancorate în porturi.
O reprezentantă din Kuji, a confirmat prin telefon că marea a acoperit mai multe zone din port. “Dar apa este în scădere”, a declarat ea, adăugând că municipalitatea a procedat la evacuarea a 8.945 de locuitori.
“Să nu vă apropiaţi de coaste cu nici un chip”, a îndemnat premierul Yukio Hatoyama, într-un mesaj televizat către naţiune. “Nu trebuie să reducem vigilenţa. În pofida faptului că valurile nu au depăşit (o înălţime) de doi metri, în trecut s-au produs pagube importante”, a adăugat acesta, cu o expresie gravă.
Ministerul Apărării a ordonat forţelor armate aeriene să trimită misiuni de patrulare pe coasta de la Pacific a Japoniei, care are o lungime de 3.000 de kilometri, având în vedere că sunt aşteptate mai multe tsunami importante.
Circulaţia a fost întreruptă pe mai multe linii ferate situate de-a lungul oceanului, iar o autostradă care asigură legătura între Tokyo şi Nagoya (centru) a fost parţial închisă. În schimb, trenurile de mare viteză Skinkansen circulau în mod normal, iar traficul pe aeroportul Tokyo-Haneda, cel mai imprtant din Asia, construit în mijlocul văii Tokyo, se desfăşura, de asemenea, normal.
În 1960, 140 de persoane au fost ucise în Japonia de un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9,5 în Chile, cel mai violent înregistrat vreodată în lume.
“La acea vreme, am văzut marea retrăgându-se foarte mult şi peştii sărind pe nisip”, a declarat Matsuko Shiba, în vârstă de 79 de ani, care era aşezată pe o pătură, într-un gimnaziu din cadrul şcolii din Minami Sanriku (prefectura Miyagi), grav afectată la vremea respectivă.
Cutremurul care a avut loc sâmbătă în Chile şi care s-a soldat cu moartea a aproximativ 300 de persoane este unul dintre cele mai puternice înregistrate în ultimul secol.