Estimare: Producţia de mobilă din România va depăşi în 2018 pragul de trei miliarde de euro

Producţia de mobilă realizată în România ar urma să depăşească în acest an pragul de trei miliarde de euro, estimează experţii în domeniu. Cea mai mare parte a producţiei, peste 85 la sută, este exportată. Principalele pieţe de export sunt cele din Uniunea Europeană şi, în special, piaţa germană, însă cresc exporturile şi spre destinaţii mai exotice, precum cele reprezentate de ţările Asiei Centrale.

Industria mobilei din România cunoaşte o nouă perioadă de creştere. Cel mai important motor al creşterii este reprezentat de exporturi. În clasamentul ţărilor care importă mobilă românească pe primul loc se află Germania, urmată de Franţa, Italia, Cehia, Marea Britanie şi Olanda. Producătorii de mobilă din România au avantajul că se adaptează destul de uşor tendinţelor la modă, spune directorul unei fabrici de mobilă din Câmpeni, Sorin Sălăgean.

 

În afara Uniunii Europene, cea mai importantă piaţă de export pentru mobila românească este reprezentată de Statele Unite ale Americii. Însă există perspective interesante şi în ţările din Asia Centrală, precum Turkmenistanul, spun reprezentanţii altor fabrici.

 

Experţii în comerţul cu mobilă spun că românii exportă mobilă scumpă şi importă mobilă ieftină. În ultimii ani, acest comerţ a fost excedentar, iar valoarea totală a exporturilor a depăşit-o în mod constant pe cea a importurilor cu peste 1,5 miliarde de euro pe an.

Related posts

Leave a Comment