Episcopul greco-catolic de Oradea îi cere Patriarhului ortodox al României să condamne public actele de agresiune ale reprezentanţilor săi împotriva uniţilorEpiscopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea îi cere Patriarhului ortodox al României, Preafericitul Daniel, să condamne public actele de agresiune ale reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române contra greco-catolicilor din comuna Văşad, judeţul Bihor. Pe data de 10 aprilie 2012, episcopul Virgil Bercea, i-a cerut printr-o scrisoare adresată Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să se disocieze public de actele de violenţă întreprinse de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe contra confraţilor greco-catolici din localitatea bihoreană Văşad. Actele de violenţă contra greco-catolicilor au avut loc pe data de 5 aprilie, cu ocazia încercării de aplicare a unei hotărâri judecătoreşti care prevedea retrocedarea vechii biserici greco-catolice din localitate. „Trebuie să condamnaţi public aceste acte de agresiune împotriva greco-catolicilor întreprinse ori instigate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi să solicitaţi ca legea să fie respectată”, a subliniat categoric episcopul Virgil Bercea în scrisoarea sa adresată Patriarhului. „Aveţi datoria morală să interveniţi pentru a reinstaura pacea interconfesională la Văşad, iar greco-catolicii să poată celebra Paştile în propria biserică”.

Greco-catolicii din Văşad au apelat la justiţie deoarece reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat sistematic să le permită accesul în vechea biserica greco-catolică din localitate pentru celebrări alternative. Biserica greco-catolică din Văşad a fost confiscată de statul comunist în 1948 şi dată spre folosinţă Bisericii Ortodoxe Române. Episcopul greco-catolic de Oradea, sub a cărei jurisdicţie canonică se află comunitatea unită din Văşad, s-a arătat, în cadrul scrisorii sale, surprins de refuzul sistematic al Bisericii Ortodoxe de a accepta celebrarea alternativă în vechile bisericile greco-catolice neretrocedate ca soluţie practică de rezolvare a problemei lăcaşurilor de cult greco-catolice confiscate de comunişti în 1948 şi date în folosinţa Bisericii Ortodoxe. Episcopul Virgil Bercea a reamintit în textul său că ,„în Occident, Biserica Ortodoxă Română nu are nici o problemă să folosească alternativ bisericile pe care Biserica Catolică i le pune la dispoziţie astfel încât românii plecaţi de acasă să aibă unde se ruga. Între timp, în România, greco-catolicii din atâtea localităţi trebuie să serbeze şi în acest an Paştile în locuri improprii pentru că nu sunt lăsaţi în propriile biserici de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române”.

În continuare, se poate citit textul integral al scrisorii Episcopului greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, către Patriarhul Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.Preafericirea Voastră,

Suntem în Săptămâna Patimilor şi ne pregătim pentru Învierea Domnului. Ar trebui să uităm de grijile lumeşti şi să ne îndreptăm cugetul şi sufletul spre slujbele care ne pregătesc pentru a-L întâmpina pe Domnul înviat liberi de tot ce este prea pământesc. Din păcate trebuie să vă scriu despre durerile credincioşilor noştri care la Văşad, Bihor, şi nu numai, vor celebra Învierea nu în biserica lor, ci prin alte locuri improprii.

Concret, pe data de 5 aprilie 2012, greco-catolici din Văşad ar fi trebuit să intre în biserică pe baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu numai că s-au împotrivit aplicării legii şi au adresat insulte verbale reprezentanţilor greco-catolici, dar i-au şi agresat fizic pe cei din urmă.

Parohia Greco-Catolică Văşad a apelat la justiţie pentru că de 20 de ani cer fraţilor ortodocşi să-i lase să celebreze şi ei în biserica lor la o oră alternativă, apel refuzat sistematic de către fraţii ortodocşi. Chiar şi după câştigarea procesului, partea greco-catolică a încercat în repetate rânduri să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pentru a rezolva amiabil această situaţie şi a propus aceeaşi soluţie practică: folosirea alternativă a bisericii greco-catolice de către ambele comunităţi religioase. Soluţia a fost refuzată de fiecare dată de către partea ortodoxă.

Este greu de înţeles de ce Biserica Ortodoxă Română refuză celebrarea alternativă ca soluţie practică de rezolvare a problemei cauzate de confiscarea în 1948 a bisericilor greco-catolice şi date de comunişti în folosinţa Bisericii Ortodoxe, ba mai mult, incită la violenţă împotriva greco-catolicilor şi la nerespectarea legii. În Occident, Biserica Ortodoxă nu are nici o problemă să folosească alternativ bisericile pe care Biserica Catolică i le pune la dispoziţie astfel încât românii plecaţi de acasă să aibă unde se ruga. Între timp, în România, greco-catolicii din atâtea localităţi trebuie să serbeze şi în acest an Paştile în locuri improprii pentru că nu sunt lăsaţi în propriile biserici de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericite Părinte, ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, trebuie să condamnaţi public aceste acte de agresiune împotriva greco-catolicilor întreprinse ori instigate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, şi să solicitaţi ca legea să fie respectată. Aveţi datoria morală să interveniţi pentru a reinstaura pacea interconfesională la Văşad, iar greco-catolicii să poată celebra Paştile în propria biserică.
Vă doresc tot binele şi sărbători pline de haruri. Hristos a înviat!

† Virgil Bercea

Related posts

Leave a Comment