E.ON: Preţul gazelor este ţinut jos “artificial”. România nu este atractivă pentru investitori

Preţul gazelor naturale este ţinut artificial la un nivel redus, iar piaţa de gaze şi electricitate nu este competitivă, motiv pentru care investitorii nu sunt interesaţi să investească în România, a declarat, miercuri, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.”Cum să atragi investitori aici când piaţa nu este liberă? România are nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro în sectorul energetic. Situaţia este foarte diferită faţă de acum doi ani, când erau foarte mulţi bani. Acum, proiectele de investiţii concurează cu cele din alte state, iar România nu este în fruntea listei”, a afirmat Hajdinjak, citat de Mediafax.
El a adăugat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care ar trebui să asigure competiţia pe piaţa de gaze şi electricitate, nu mai este indepedentă politic, iar deciziile acesteia sunt justificate doar de considerente sociale.
“ANRE era liberă acum doi ani şi se autofinanţa, dar acum este bugetară şi ai putea avea impresia că nu este indepedentă poltic, iar argumentele sociale sunt singurele care funcţionează. În privinţa gazelor, cred într-o piaţă liberă, dar avem preţuri reglementate susţinute artificial la un nivel redus. Doar o piaţă competitivă va dezvolta industria, trebuie să facem mai mult să deschidem piaţa”, a continuat Hajdinjak.
El a adăugat că prin crearea celor doua societăţi energetice, Electra şi Hidroenergetica, poate să apară riscul concentrării excesive a pieţei.
“Crearea celor doi campioni este un risc mare, pentru că proiectul va distruge competiţia prin concentrarea a peste 90% din piaţă în mâinile a două companii. Nu este clar cum va fi format preţul energiei”, a mai spus Hajdinjak.

Related posts

Leave a Comment