Emoționant: Regele Mihai I, omagiat public la Cluj

Pandemia de coronavirus a adus retricții legate de organizarea unor evenimente publice de tipul concertelor. Chiar și așa, monarhiștii clujeni au găsit o modalitate emoționantă de a omagia centenarul nașterii Regelui Mihai I al României. Reprezentanți ai Clubului Monarhiștilor Clujeni au afișat un protret imens al Majestății Sale pe fațada Operei Naționale Române și a Teatrului Național Român, alături de un imens steag regal.

Regele Mihai I al României s-a născut în 25 octombrie 1921, la Sinaia. Era fiul Principelui Moștenitor Carol al României și al Principesei Elena, care provenea din Familiile Regale ale Greciei și Danemarcei.

Mihai I a devenit Regele României în vara anului 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. A fost singura persoană din istoria umanității care a supraviețuit 90 de ani propriei sale încoronării.

Mihai I a marcat decisiv istoria României. S-a opus Holocaustului comis din ordinele criminalului de război Ion Antonescu, dictatorul militar care preluase puterea în România din 1940. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a decis să scoată România din lupta împotriva Națiunilor Unite și să lupte împotrva Axei. Decizia sa a scurtat durata conflagrației mondiale cu opt luni și a salvat. astfel, un milion de vieți omenești.

Ca urmare a deciziei Majestății Sale, Transilvania de Nord, inclusiv Clujul, a fost retrocedată României la Conferința de Pace de la Paris. Regele Mihai I s-a opus instaurării comunismului. A fost silit de comuniști să plece în exil la începutul anului 1948, însă a continuat să lupte pentru libertatea României.

Exilul democratic românesc l-a recunoscut drept lider. Toate persoanele reprezentative pentru exilul democratic se raportau la Regele exilat drept Factorul Constituțional care putea conferi legitimitate organizațiilor și inițiativelor românești.

Regele Mihai I a continuat să pledeze cauza libertății românești pe lângă cancelariile occidentale. A continuat să se adreseze românilor constant, prin intermediul radiourilor occidentale care emiteau în limba română și a ținut, astfel, vie flacăra speranței.

A trăit căderea comunismului și a dorit să revină în țară. Guvernul FSN l-a oprit cu ajutorul armelor. A revenit în țară în anul 1992, când Regele Mihai I a fost aclamat pe străzile Bucureștiului de un milion de români.

A reușit să își redobândească pașaportul românesc în anul 1997. A acceptat să pledeze cauza aderării României la NATO și la Uniunea Europeană. Regele Mihai I a jucat, astfel, la cumpăna dintre milenii, un rol diplomatic esențial în slujba țării sale.

La moartea sa, a fost jelit de sute de mii de oameni care s-au strâns în București pentru a-i aduce un ultim omagie. Misiunea sa este continuată de moștenitoarea sa, Majestatea Margareta, Custodele Coroanei și Regina încă neîncoronată a României.

Related posts

Leave a Comment