În fața celor peste 2000 de oameni care au asistat la deschiderea TIFF, primarul Clujului, Emil Boc, a ținut să vorbească despre războiul din Ucraina și despre rolul culturii în democrație. Vezi care a fost atmosfera în primele zile ale TIFF în video-ul de mai jos.
”TIFF-ul de anul acesta, distins şi minunat. Distinse doamne de aur ale României, Corina Chiriac, Mona Muscă, dragă Tudor, dragi clujeni, dragi iubitori de film şi de TIFF, bine v-am regăsit la această ediţie a TIFF-ului, reinventată şi regăsită după anii de pandemie. Mesajul meu nu va fi despre film, are cine să vorbească, mult mai pricepuţi decât mine.
Aş vrea să vorbesc despre contextul în care are loc acest festival unic în ultimii 20 de ani. E vorba de contextul războiului din Ucraina. Dragii mei, suntem în această piaţă frumoasă a Clujului, ne bucurăm de artă, cultură şi film, la mai puţin de 400 de kilometri de acest loc e un festival al gloanţelor, muzica sirenelor, a rachetelor care distrug vieţi, care distrug oraşe, care distrug pacea de pe continentul nostru.
Pe bună dreptate se pune întrebarea de ce noi putem aici să ne bucurăm de artă şi film şi la 400 de kilometri de noi pacea continentului nostru e pusă în pericol. (…) Şi am câteva răspunsuri la această întrebare, poate sunteţi de acord cu mine sau nu. În primul rând, e vorba de diferenţa dintre democraţie şi autoritarism.
Când vorbim de democraţie ne punem întrebarea care sunt fundamentele ei, pe ce se bazează democraţia când totuşi noi putem să ne bucurăm de film, iar alţii, din nefericire, să asculte sirenele de război. Pentru că la baza democraţiei a stat şi va sta întotdeauna educaţia şi cultura. Societăţile care au investit şi vor investi în educaţie şi cultură vor avea întotdeauna un viitor asigurat, pentru că educaţia şi cultura reprezintă oxigenul funcţionării unei societăţi democratice.
De aceea Tudor, ceea ce faci pentru Cluj, ceea ce faci pentru România, ceea ce facem cu toţii pentru cultură este un sprijin pentru democraţie. Al doilea lucru e cel legat de controlul puterii. Unde nu există controlul puterii există autoritarism şi dictatură. Ieri o poză minunată la Kiev din perspectiva impactului mediatic, cele mai importante puteri europene au fost ieri la Kiev, s-a dat un mesaj de unitate, solidaritate şi de a înfrânge strategic Rusia astfel încât să nu mai fie capabilă şă îşi dorească vreodată să măture de pe harta Europei vreo naţiune sau vreo ţară.
Şi acolo au fost naţiuni care au în ADN-ul lor democraţia şi controlul puterii. La acestea de acolo aş mai adăuga încă două, Marea Britanie şi SUA. Am avut două războaie mondiale, Germania şi Franţa, cei doi mari competitori, au înţeles că nu se mai poate aşa. De atunci s-a început această construcţie a Europei, înţelegând că doar împreună putem să reconstruim o societate democratică. România şi-a câştigat libertatea cu preţul sângelui şi al eroilor care au căzut în această piaţă în care ne aflăm astăzi, această naţiune totdeauna va apăra democraţia şi libertatea. Noi toţi avem această misiune, prin artă, cultură şi educaţie să fundamentăm democraţia. Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi pentru Cluj, vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi pentru democraţie”, a spus primarul Emil Boc în discursul său.
Vezi aici trainlerul ediției 21 a TIFF:
VEZI ȘI: