Echipa Facultăţii de Matematică şi Informatică s-a calificat în finala mondială Imagine Cup 2014

    Echipa Facultăţii de Matematică şi Informatică, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, s-a calificat în finala mondială Microsoft Imagine Cup 2014, cea mai importantă competiţie de software dedicată studenţilor şi elevilor. În acest an, Facultatea de Matematică şi Informatică a avut două echipe care au reprezentat România la faza regională (pe Europa Centrală şi de Est). Acestea au fost Team Scripters (formată din: Horia Ardelan, Cristina Dochitoiu şi Alexandru Marinescu, mentor Simona Motogna) şi Smile Technology (SMT) (formată din: Bogdan Pop, Rareş Urdea şi Bogdan Mursa, mentor Dan Suciu).
Săptămâna trecută au fost făcute publice rezultatele jurizării fazei regionale, în urma căreia echipa SMT s-a calificat mai departe în finala mondială. Soluţia propusă de SMT se numeşte Smilestone şi reprezintă o aplicaţie de recuperare a vorbirii pentru persoanele care au suferit un atac cerebral sau leziuni la nivel cranian. Recuperarea în aceste cazuri este foarte anevoioasă şi de lungă durată, iar Smilestone îşi propune să eficientizeze acest proces prin intermediul unor exerciţii sau jocuri ce captează mişcările principalilor muşchi ai feţei precum şi ale limbii folosind dispozitivul Microsoft Kinect. Astfel, medicul implicat în procesul de recuperare va avea posibilitatea să lucreze cu mai mulţi pacienţi decât până acum şi va avea la dispoziţie rapoarte statistice care vor releva cu mai multă acurateţe evoluţia recuperării, corectitudinea efectuării mişcărilor precum şi tipul de exerciţii pe care trebuie insistat mai mult. În plus, precizia de detectare a mişcărilor limbii face din Smileston un instrument non-intruziv foarte eficient de interacţiune cu calculatorul, pentru persoanele care suferă de paralizie totală.
    
În acest an, finala mondială a Imagine Cup se va desfăşura la Seattle, în perioada 29 iulie – 2 august, iar participanţii vor avea ocazia să îi întâlnească pe Bill Gates, co-fondator Microsoft, şi pe Satya Nadella, noul CEO al Microsoft, acesta din urmă făcând parte şi din juriul de evaluare a proiectelor aflate în competiţie.

Related posts

Leave a Comment