“E improbabil ca bordul FMI să voteze luni acordarea tranşei pentru România”

“Speranţele guvernului român de a impune un pachet de austeritate nepopular au rămas blocate într-un mod spectaculos vineri” – scrie Financial Times. Mihai Tănăsescu, negociatorul şef al României la FMI, atrage atenţia că trebuie găsită rapid o soluţie. De la ora 20, Guvernul se întruneşte pentru a stabili planul B pentru reducerea cheltuielilor.Titlul articolului din Financial Times este: România amână să-şi ia doctoria amară. “Deşi judecătorii au aprobat tăierea de 25% a salariilor pentru cei 1,4 milioane de bugetari, ei s-au opus tăierii cu 15% a pensiilor. Asta înseamnă că mult-aşteptatul ajutor de la FMI ar putea rămâne în suspans”, scrie Financial Times. “Pieţelor nu le-a plăcut ce au auzit” – adaugă britanicii, prezentând scăderea bruscă a leului şi a burselor.
În mod ironic, investitorii de-abia răsuflaseră uşuraţi săptămâna tecută, când Guvernul a supravieţuit unui vot de neîncredere şi se credea că are suficient sprijin la Curte din partea unor judecători simpatizanţi pentru a-şi asigura un verdict pozitiv.
Dar acum pare improbabil ca bordul FMI, care se întruneşte luni, să mai poată vota pentru eliberarea următoarei tranşe a împrumutului, scrie FT.
Această decizie, cel mai probabil, va întări şi opoziţia social-democrată, care a indicat că ar putea introduce altă moţiune de cenzură, susţinând că guvernul se agaţă de un pai.
Mihai Tănăsescu, negociatorul şef al României la FMI, a declarat că în următoarele ore va exista o soluţie care va fi comunicată şi a dat asigurări că FMI rămâne determinat în programul cu România.
“Fondul rămâne în continuare determinat în programul cu România, iar găsirea unei soluţii rapide va conduce la o schimbare de percepţie şi de încredere în ceea ce priveşte economia României. Soluţia trebuie găsită foarte rapid. Sunt convins că Guvernul o va face, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o lege pe care o va propune. Este cert că cel mai important este să privim cu calm, cu încredere şi cu speranţa ca în cursul zilelor următoare, atât Fondul, cât şi Comisia, să aprobe aceste noi măsuri”, a mai spus Tănăsescu.
Consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, Lucian Croitoru, atrage atenţia că eventuala mărire a taxelor va produce inflaţie şi va creşte costul tuturor afacerilor.
“Creşterea taxelor nu garantează venituri mai mari la buget şi nu rezolvă problema României pe partea de cheltuieliMajorarea taxelor nu va rezolva problema pe partea de cheltuieli a statului şi nu va garanta creşterea colectării, ci va avea un efect contracţionist mult mai puteric, va produce inflaţie şi va creşte costul tuturor afacerilor”, a declarat pentru Gândul Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
Economistul Daniel Dăianu a spus că nu este indicată o creştere importantă a taxelor într-o singură tranşă, pentru că statul mai are nevoie de resurse pentru a realiza consolidarea fiscală şi pentru 2011.
În această seară, de la ora 20, Guvernul se reuneşte în şedinţă la Palatul Victoria. Tot de la ora 20, va avea loc şi o întâlnire a coaliţiei de guvernare.

Related posts

Leave a Comment