Dragoș Pîslaru: Uniunea Europeană simplifică transferul drepturilor de șomaj sau de pensie pentru românii care au lucrat în străinătate

Europarlamentarul român, Dragoș Pîslaru (USR/Renew Europe), afirmă că Uniunea Europeană va simplica procedurile după care românii care au muncit în străinătate pot beneficia de șomaj sau de pensie.

”După doi ani și jumătate de eforturi, am reușit să obținem un acord provizoriu pe Regulamentul 883 – cel legat de accesul la șomaj, pensii și alte beneficii ca lucrător mobil în UE -, între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisie.

Nu pot să explic cât de mult mă bucură acest moment!
Am reușit ceva ce părea imposibil: demersurile pentru ca toți cetățenii europeni să aibă acces facil la drepturile lor sociale a început acum aproape șase ani. Este vorba de revizuirea unei legi din 2004 care trasează liniile pe care o persoană poate beneficia de securitatea socială obținută într-un stat al UE în alt stat.
De exemplu, modalitatea prin care un român poate să își obțină acasă la Iași pensia câștigată la Munchen, sau să stea o perioadă în șomaj în Milano după ce a lucrat doi ani în Dublin și așa mai departe.
Vorbim despre redefinirea legislației pentru o mai bună coordonare pentru lucrătorii mobili la nivel comunitar în tot ceea ce presupune sprijinul social pentru ei: pensie, beneficii familiale, asigurări de sănătate, ajutor de șomaj, alocații de copii, servicii sociale, pensie de invaliditate, ajutor pentru accident etc.
Vechea lege era greu de aplicat, așa cum am văzut în pandemie, când românii rămași fără loc de muncă în străinătate au revenit acasă fără să aibă acces la șomaj, pensie sau alte beneficii de pe urma muncii lor. Toate ar fi trebuit să se concretizeze din contribuții pe care le plătiseră în statele membre respective!
Pentru a rezolva astfel de situații, pentru români, pentru toți cetățenii europeni care muncesc în alte state UE decât cele de origine, noul regulament va face transferul de drepturi sociale mai simplu, dar și mai la îndemână, simplificând proceduri și cerințe.
Nouă triloguri, peste 30 de întâlniri de raportori din umbră, plus alte discuții, nimeni nu mai știe câte, cu reprezentanții guvernelor sau partenerii economici și sociali, au fost necesare pentru a ajunge la acest acord.
Și au meritat toate eforturile, pentru că am reușit să pun în dosar ceva ce nici nu exista când l-am preluat pentru Renew Europe în 2019: digitalizarea. Toate drepturile acestea nu numai că trebuie să fie garantate pentru toți românii, dar trebuie să se obțină facil și rapid, din câteva clickuri. Este o mare victorie în beneficiul muncitorilor din întreaga UE!
Vă dau și două exemple. Primul ar fi că perioada în care te poți califica pentru ajutor de șomaj va avea un minim comun european, iar birocrația va fi mult simplificată. Vei obține mai ușor acest drept în oricare dintre statele membre după un stagiu de minimum șase luni de cotizare. Obținerea respectivului drept în România, Germania sau Italia va fi simplificată, grație componentei digitale.
Al doilea exemplu vine chiar din această perioadă pandemică. Dacă un român care lucrează în vest se îmbolnăvește din cauza infecției cu coronavirus și are cheltuieli de spitalizare, practic, în condițiile în care nu e foarte clar care e perioada de calificare pentru ajutor de șomaj și asigurare, se poate întâmpla ca el să nu aibă niciun fel de resurse financiare cu care să treacă prin această perioadă dificilă. Regulamentul face lumină în acest sens tocmai pentru că într-o piață comunitară, în condiții de solidaritate, trebuie să asiguri drepturile tuturor lucrătorilor.
Acum urmează o perioadă de verificare a acordului, apoi trebuie să câștigăm majoritatea în plenul Parlamentului European pentru adoptare.
Lupta așadar nu este încheiată. Dar am trecut un prag deosebit de important în munca pe acest Regulament 883 și pot spune că încă un lucru pe care mi-am dorit să îl reușesc încă de la începutul mandatului se poate transforma în soluții reale pentru cetățeni!”, a afirmat Dragoș Pîslaru.

Related posts

Leave a Comment