Doina Cornea va fi declarată, post-mortem, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca

Cunoscuta luptătoare anticomunistă Doina Cornea va fi declarată, post-mortem, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. Această recunoaștere tardivă a meritelor sale în lupta pentru libertatea României ar urma să fie oficializată în data de 4 mai, atunci când membrii Consiliului Local vor vota inițiativa reprezentantei USR, Alexandra Oană.

Doina Cornea a fost declarată, în timpul vieții, cetățean de onoare al județului Cluj, la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu. De asemenea, ea s-a bucurat de prețuirea multor personalități de talie mondială.

Astfel, Doina Cornea a fost decorată de Sfântul Ioan-Paul al II-lea, Papă al Romei, de Majestatea Sa Regele Mihai I, precum și de președinții Franței, Francois Mitterand și României, Emil Constantinescu. După moartea luptătoarei anticomuniste, strada Alba Iulia, pe care locuia, a fost redenumită Doina Cornea. De asemenea, casa în care a locuit a fost cumpărată de Primăria Cluj-Napoca și urmează să fie transformată în muzeu. Fiul luptătoarei anticomuniste, Leontin Iuhas, a creat o fundație care poartă numele Doinei Cornea și care ar urma să continue munca ei.

Doina Cornea a fost una dintre cele mai cunoscute opozante ale comunismului din România. Credincioasă devotată a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, ea a optat pentru rezistență non-violentă. Rezistența sa a continuat și față de puterea neocomunistă instalată în România în decembrie 1989.

Related posts

Leave a Comment