Doar 20 de clujeni au donat plasmă – AFLĂ cum poți face acest lucru

Doar aproximativ 20 de pacienți din cei peste 580 din județul Cluj infectați cu COVID-19 care au fost tratați, au fost de acord să doneze sânge, pentru a putea extrage plasmă cu anticorpi specifici, care să fie folosită în tratarea altor cazuri grave.

Prefectul de Cluj Mircea Abrudean a explicat la Via Cluj TV care este procedura pentru a dona plasmă: ”Este foarte simplu! Donezi sânge și atât. Este un gest uman și normal. Încurajez pe toți cei care au trecut prin COVID, care s-au vindecat, să o facă, pentru că în felul acesta putem să îi ajutăm și pe cei care se află într-o situație mai dificilă, în stare gravă. E o șansă foarte mare pentru aceștia să beneficieze de plasmă. S-a și administrat, de fapt, la Spitalul de Boli Infecțioase în cazul câtorva pacienți și dă rezultate, astfel că nu ne costă nimic să facem un gest, repet, nobil și uman pentru cei care se află în suferință”, a precizat prefectul.

Mircea Abrudean a mai spus că analizele sunt făcute de Centrul de Transfuzii. Testarea pentru anticorpi se face într-un laborator din București, iar totul este gratuit, nu presupune niciun cost pentru donator. După ce se verifică anticorpii, specialiștii decid dacă plasma este sau nu utilă bolnavilor de coronavirus.

Related posts

Leave a Comment