Discriminarea alimentară: Ţările de la Visegrad încurcă iţele Europei

Premierul slovac Robert Fico aprinde o nouă polemică la Bruxelles, cea a calităţii alimentelor şi produselor în Centrul şi Estul european. Fico cere o schimbare de legislaţie a Uniunii Europene, iar întâlnirea sa cu Preşedintele Comisiei Europene a dat naştere joi 27 iulie la o situaţie pe cât de hilară, pe atât de îngrijorătoare, transmite RFI România

Robert Fico, premierul slovac reputat anti european, s-a aflat la Bruxelles chiar a doua zi după ce Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a da în judecată Slovacia şi alte state care nu cooperează în ceea ce priveşte migraţia.

 

Dar Robert Fico nu părea deloc impresionat de aceasta ameninţare. El dorea de fapt să vorbească despre tratamentul inferior de care se plâng ţările Grupului de la Visegrad, în condiţiile în care Slovacia face parte din acest grup.

 

Putem trage concluzia că întrevederea sa cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, nu a fost una prietenoasă şi asta fiindcă Juncker i-a plătit poliţa în fata presei.

 

Cei doi nu au ajuns la aceeaşi concluzie referitoare la calitatea alimentelor fabricate de marile trusturi şi vândute în Centrul şi Estul european. Împreună cu Polonia şi Ungaria, dar şi cu România, Slovacia susţine că aceleaşi alimente conţin elemente puţin diferite şi au un gust diferit în funcţie de ţara unde sunt vândute.

 

Argumentul producătorilor cum că gustul este adaptat pieţei este respins de aceste ţări.

 

Prin urmare, Robert Fico şi partenerii lui din grupul de la Visegrad cer o schimbare de legislaţie privind securitatea alimentară. Dar înainte ca el să se poată pronunţa în fata presei, în momentul în care se apropia de microfon, Juncker i-a tăiat avântul: la auzul unei sonerii de telefon el a pretins mai întâi că primeşte un apel de la soţia sa pentru a preciza apoi că de fapt îl suna Angela Merkel.

 

Incidentul sau gluma a avut darul de a-l ridiculiza pe Fico care a rămas tăcut şi stingher în faţa microfonului, deşi i se dăduse cuvântul. Câteva minute mai târziu, Juncker a lăsat cu semnul întrebării o posibilă schimbare de legislaţie, ceea ce l-a înfuriat pe Fico.

 

N-as vrea să bat cu pumnul în masă, i-a tăiat-o el lui Juncker, dar nu putem tolera asta! Nu e vorba numai despre Slovacia, ci despre toţi cetăţenii care trăiesc în tarile grupului de la Vişegrad”. Fico a explicat că ciocolata vândută în Austria este mai bună decât cea care se găseşte în Ungaria.

 

Dar care este adevărul? Comisia ar putea lansa unele linii directoare care să determine o analiză comparativă a produselor, dar nu pare foarte convinsă că ar fi cazul s-o facă.

 

Statele grupului de la Vişegrad se simt vitregite de politica dusă de actuala Comisie Europeană care, ce-i drept, are tendinţa să tranşeze mai mult în favoarea statelor mari. Acest lucru devine clar când vorbim despre relocarea migranţilor şi despre piaţa de muncă occidentală care este pe cale de a se închide.

 

În acelaşi timp, actualele guverne central europene sunt cunoscute pentru poziţia lor eurosceptica şi populismul pe care-l practică. Jean-Claude Juncker, care pe vremuri credea în inocenţa acestor ţări, s-a lămurit între timp că situaţia este mai complicată.

 

În ceea ce priveşte securitatea alimentară şi produsele care ar putea fi inferioare, multe ţări vestice au considerat argumentele drept „ridicole”. Comisia Europeană crede şi ea la fel, dar a ales să n-o spună încă.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment