Diplomaţia moldovenească îşi propune noi accente în abordarea politicii externe
Diplomatia moldoveana va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei instituţii pentru a desfăşura o misiune civilă în Transnistria, care să înlocuiască actualul format de menţinere a păcii, a declarat noul ministru de externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă.Una dintre noutăţile programului de guvernare al Cabinetului condus de Vlad Filat este obiectivul schimbării formatului trupelor de pacificare de pe Nistru şi înlocuirii actualului format – dominat de Rusia şi alcătuit din militari ruşi, transnistreni şi moldoveni – cu o misiune civilă cu mandat internaţional. “Acest lucru presupune ca diplomaţia moldovenească va discuta cu ţările participante la formatul 5+2 (format la care participă, pe lângă părţile implicate – Republica Moldova şi Transnistria – şi Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, SUA şi UE în calitate de observatori – n.r.), va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei instituţii de a derula o astfel de misiune de pacificare”, a declarat într-un interviu pentru NewsIn şeful diplomaţiei de la Chişinău, Iurie Leancă.
Ministrul moldovean de externe va merge marţi şi miercuri, împreună cu premierul Vlad Filat, la Bruxelles, aceasta fiind destinaţia aleasă ca primă deplasare externă a noilor oficiali de la Chişinău. “În 29-30 septembrie, în chiar primele zile de activitate ale Guvernului, vom merge cu primul-ministru Vlad Filat la Bruxelles pentru a trece în revistă relaţiile pe care avem pe moment cu UE şi, ceea ce este şi mai important, să trasăm nişte obiective pe diverse segmente, să discutăm momentul demarării negocierilor privind Acordul de asociere, să evaluăm şi alte subiecte la fel de importante, cum ar fi liberalizarea regimului de vize, dar şi negocierile privind Acordul de liber schimb aprofundat”, a mai spus Iurie Leancă. Ministrul a explicat că obiectivul Chişinăului este ca în viitorul acord ce va fi încheiat cu UE să fie introdusă o clauză prin care Republicii Moldova să i se ofere perspective mai clare în privinţa unei viitoare aderări. “(…) poate vom reuşi să convingem partenerii noştri din UE şi din ţările membre că am putea să avansăm în cadrul aceluiaşi acord şi să includem o clauză care ar prevedea asocierea în sensul eligibilităţii Republicii Moldova pentru aderarea la UE”, a dezvăluit Iurie Leancă.
În ceea ce priveşte România, noul ministru de externe de la Chişinău este de părere că Bucureştiul “poate contribui la formarea unor politici mult mai consistente a UE” faţă de Republica Moldova.
În plan bilateral, diplomaţia moldoveană îşi propune să fie reactivate întâlnirile la nivel înalt şi să fie relansată activitatea comitetelor interministeriale. Consideră, de asemenea, că este nevoie de reluarea negocierilor pentru a finaliza “cadrul bilateral juridic”, o referire la tratatul de bază şi la documentul privind administrarea frontierei. De asemenea, Chişinăul vrea să pună şi problema banilor pe care ar trebui să-i aibă un cetăţean moldovean în momentul în care solicită viza. “Sunt convins că vom găsi o reacţie promptă şi deschidere din partea Bucureştiului. Şi în cazul în care Bucureştiul are o anumită flexibilitate, sper să reuşim cel puţin să diminuăm această sumă”, a spus şeful diplomaţiei moldovene.
Printre priorităţile agendei ar mai fi, potrivit lui Iurie Leancă, “proiectele transfrontaliere, repunerea pe agendă a euroregiunilor, chiar şi cooperarea trilaterală care a existat în 1998 şi care în continuare ar fi benefică pentru Republica Moldova, dar şi pentru ambele ţări vecine”.
Ministrul de externe a subliniat ca indiferent care ar fi partenerul de dialog al Chişinăului, importantă este constanţa şi transmiterea aceluiaşi mesaj. El a vorbit despre o “dedublare” de care a suferit diplomaţia moldovenească în timpul guvernării comuniste. “Trebuie să avem răbdare, trebuie să avem consistenţă, ceea ce este foarte important – să vorbim şi la Moscova, şi la Washington, şi la Bruxelles cu acelaşi limbaj şi în aceeaşi termeni. Pentru că, din păcate, în ultimii ani diplomaţia moldovenească era bolnavă de o anumită dedublare – un mesaj era purtat la Moscova şi altul la Occident. Deci noi trebuie să ne uniformizăm mesajul şi să fim coerenţi şi sunt convins că atunci vom fi cu mult mai bine înţeleşi”, a afirmat Iurie Leanca.
Pe această atitudine mizează şeful diplomaţiei şi în dialogul cu Moscova. “Partenerii ruşi nu se vor feri de anumite discuţii. Depinde cum discuţi cu ei. Şi relaţia noastră se va baza pe previzibilitate”, a explicat ministrul.
În context, pentru a realiza toate aceste obiective, Iurie Leancă spune că este necesară o evaluare a Ministerului de Externe de la Chişinău, care va trebui profesionalizat. “Principiile competenţei şi transparenţei vor fi puse în capul mesei”, a promis Iurie Leancă.