De Ziua Clujului au petrecut doar maghiarii


Nici o manifestare nu a fost organizată de autorităţi, duminică, 19 august, în ziua împlinirii a 696 de ani de la ridicarea Clujului în rang de oraş de către regele Carol Robert de Anjou. Doar organizatorii Zilelor Maghiare au în program deschiderea de şampanie în Piaţa Unirii cu acest prilej.Data de 19 august 1316 este considerată de istorici ca ziua de naştere a oraşului Cluj. Regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a acordat în acea zi locuitorilor Clujului privilegiul de orăşeni. Clujul a primit cu aceeaşi ocazie statutul de oraş şi o constituţie după modelul unor oraşe germane ca Nürnberg sau Praga. Înainte de acest eveniment, aşezarea era formată din două structuri: castrul Cluj şi satul castrului Cluj, iar o asezare mai importanta era considerata Bontida. Privilegiul primit de clujeni în 1316 i-a ajutat să îşi dezvolte şi să îşi extindă oraşul care a ajus între primele din Transilvania, alături de Sibiu şi Braşov.
“Atunci cand s-a pus problema să fie fixată o zi a Clujului, am fost printre cei care au susţinut că în 19 august să fie aceasta”, a declarat pentru PROVINCIANEWS.RO istoricul Lukacs Jozsef. “Practic, e ziua în care s-a semnat actul de naştere al oraşului Cluj-Napoca”, a justificat specialistul. Totuşi, oficialii clujeni au considerat că luna mai este mai potrivită pentru organizarea unor Zile ale Clujului, pentru că atunci sunt prezenţi şi studenţii în oraş.
“Măcar acum sunt organizate Zilele Culturale Maghiare (ZCM) în preajma acestei date şi măcar este marcată. Până acum, ziua de 19 august nu a fost niciodată sărbătorită: nici în interbelic, nici după cel de-al doilea război mondial, nici în comunism şi nici dupa 89. Doar istoricii au ştiut mereu de această data, ar trebui să fim mândri de ea, dintr-un fel de patriotism local”, a punctat Lukacs Jozsef.
Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu a anunţat vreun eveniment care să marcheze în vreun fel aniversarea Clujului din 19 august. Reprezentanţii Biroului Mass-media din cadrul instituţiei nu au furnizat informaţii în acest sens.

696 de sticle de şampanie

Organizatorii ZCM au anunţat „surprize speciale” pentru data de 19 august. La ora 16:30 au fost deschise 696 de sticle de şampanie în centrul Clujului. Programul serii a mai cuprinde dans popular în aer liber cu muzicieni ardeleni, în organizarea Ansamblului de dansuri populare „Szarkaláb” şi focuri de artificii.

Related posts

Leave a Comment