Printre elevi, învăţământul profesional dual se bucură de mare interes datorită unui cumul de factori. Fiecare elev primeşte lunar o bursă de 200 de lei, oferită de Guvernul României. La aceasta se adaugă o bursă de alţi 200 de lei oferită de diferite firme private, care mai pun la dispoziţia tinerilor şi alte avantaje, precum posibilitatea de a face practică în ateliere bine echipate, transport gratuit şi prânz pus la dispoziţie de companie. De asemenea, există perspective certe de angajare la finalul studiilor, precum şi posibilitatea de a continua studiile liceale în regim seral.
Învăţământul dual oferă specializări precum cele din domeniul construcţiilor, electric, electromecanic, electronic şi al automatizărilor. Însă şi alte specializări se bucură de mare interes, spune inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus.
Reprezentanţii companiilor spun că investesc în susţinerea învăţământului dual deoarece au nevoie de forţă de muncă bine calificată. Anul trecut, 247 de copii au fost înmatriculaţi în această formă de învăţământ. Cei mai mulţi dintre ei provin din mediul rural. Pentru mulţi dintre aceşti elevi învăţământul dual reprezintă cea mai bună şansă pentru a-şi continua studiile după terminarea gimnaziului.