Cum supraviețuiesc vechile meserii în Cluj

Vechile meserii supraviețuiesc într-o societate tot mai consumistă. Una dintre ele este cea de restaurator de cărți. Există și ceasornicari, și pietrari, dar și pantofari, capabili să realizeze pantofi la comandă, nu doar sa repare încălțămintea.

Vechile meserii sunt încă practicate în Cluj-Napoca. De exemplu, încă mai există restauratori de cărți. Aceștia se ocupă de volume care datează din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, pe care le restaurează cu migală. În acest proces, sunt utilizate doar materiale care existau în epoca în care au fost tipărite și legate acele cărți. De asemenea, încă există ceasornicari foarte buni. Unii dintre ei au fost autorizați de branduri celebre pentru a repara ceasurile pe loc, fără să mai fie trimise în Elveția sau în Marea Britanie. Există și pietrari, fierari sau potcovari. Ultimii au ajuns să se specializeze în Franța și în Anglia și se ocupă mai ales de caii de sport, care valorează multe zeci de miii de euro.

Însă există și pantofari. Unii dintre ei repară încălțămintea în mici ateliere, însă există și pantofari, școliți în epoca în care funcționa fabrica Clujana, care sunt capabili să confecționeze pantofi la comandă. Acești pantofi sunt adevărate obiecte de artizanat, personalizate în funcție de stilul și preferințele clienților. Bineînțeles, acești pantofi sunt mai scumpi decât cei produși în fabrici, însă există clujeni cu o stare materială bună care își permit pantofii produși la comandă. Practic, au reușit să supraviețuiască doar acei meseriași care și-au găsit nișele potrivite, adică acele ocupații care le permit să producă valoare adăugată mare, capabilă să le ofere posibilitatea unui trai decent, după vechiul proverb care spune că meseria este brățară de aur.

Related posts

Leave a Comment