Britanicii suportă extrem de greu restricțiile sociale impuse de măsurile necesare pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În Țara Galilor, a fost nevoie de arestări pentru a-i convinge pe oameni să rămână acasă, în ciuda vremii frumoase. Acum, însă, oamenii sunt speriați de creșterea numărului de decese. Incertitudinea sanitară este sporită de grija pentru ziua de mâine, afirmă jurnalista Florina Dobos, stabilită în Cardiff.
Marea Britanie a procedat altfel decât celelalte state europene, la începutul pandemiei de coronavirus. Autoritățile britanice au mizat pe o imunizare în masă și nu au luat nici un fel de măsuri de distanțare socială. Însă lucrurile s-au agravat rapid. Cu coronavirus au fost infectați inclusiv moștenitorul Coroanei Regatului Unit, Principele Charles al Țării Galilor, precum și prim-ministrul britanic, Boris Johnson. În aceste condiții, au fost adoptate rapid restricții dure, iar acum marile orașe par pustii, spune jurnalista româncă Florina Dobos, stabilită la Cardiff, capitala Țării Galilor.
Primăvara le-a dat bătăi de cap autorităților. ”Mulți dintre britanici au refuzat să mai stea acasă. Pentru a impune distanțarea socială a fost nevoie chiar de arestări”, mai spune Florina Dobos.
Criza sanitară este acum dublată de criza economică. Patronii sunt îngrijorați, dar britanicii de rând se bazează pe sistemul de ajutor social, afirmă Florina Dobos.
Marea Britanie a pierdut deja o serie de locuri de muncă din cauza Brexitului. Nimeni nu știe acum cât de grave vor fi consecințele crizei economice generate de coronavirus.