Inovarea este cuvântul-cheie care definește unul dintre cele mai ambițioase proiecte realizate de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională de Nord-Vest și cu Clubul Francofon de Afaceri din Cluj. Prin intermediul acestui proiect, 25 de idei inovatoare de afaceri ale studenților universității clujene au primit o finanțare totală de 1,3 milioane de euro. Unele dintre aceste idei au capacitatea de a produce schimbări majore în comunitate.
Unii dintre studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj au obținut finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, prin programul Innotech. Acesta urmărește stimularea inovării în rândurile tinerilor antreprenori. Unii dintre studenți și-au cumpărat drone cu ajutorul cărora monitorizează starea de sănătate a pădurilor. Alții au dezvoltat kit-uri prin intermediul cărora pot cultiva plante comestibile prin tehnica hidroponiei sau pentru a dezvolta culturi de țesuturi vegetale. Valentin Adam, însă, a obținut finanțare pentru un proiect care urmărește refolosirea lemnului vechi. Cu ajutorul banilor europeni, el a început să transforme vechi butoaie în mese pentru baruri care, cu ajutorul unor oglinzi și lumini, au creat impresia unor tuneluri infinite. Mesele lui Valentin Adam s-au vândut rapid.
Un alt student, Vlad Deto, a creat etichete smart. Cu ajutorul acestora, cumpărătorii mărfurilor vândute la raft pot interacționa direct cu producătorii.
Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Cornel Cătoi, afirmă că acest proiect consolidează dimensiunea antreprenorială a instituției de învățământ superior.
Există și afaceri pornite de studenți care au dezvoltat alimente care încorporează ingrediente care le fac mai sănătoase ori afaceri inovatoare care promovează utilizarea energiei verzi în ferme.