Cristian Diaconescu: Victoria Angelei Merkel, un semnal foarte bun pentru România

Victoria Angelei Merkel la alegerile legislative din Germania era previzibilă. Succesul cancelarului german trebuie să fie şi un semnal foarte bun pentru România. Declaraţiile au fost făcute la RFI de consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu.

În opinia consilierului prezidenţial, victoria Angelei Merkel este “o victorie previzibilă, principalul argument al doamnei Merkel în campania electorală fiind situaţia bună a economiei germane, precum şi o modalitate de a conduce politic Germania, în baza unei Constituţii adoptate după cel de-al doilea Război Mondial, care are trei elemente fundamentale: precauţia, evitarea luării unor decizii pripite şi consensul. Doamna Merkel a excelat în toate cele trei domenii. Or din acest punct de vedere, victoria sa era previzibilă”.

Cristian Diaconescu e de părere că victoria Angelei Merkel în alegerile din Germania “trebuie să fie şi un semnal foarte bun pentru România. Practic, există o similitudine până la coincidenţă între domeniile principale de politică externă pe care acţionează Germania condusă de doamna Merkel şi care au fost promovate de preşedintele Traian Băsescu. Aici vorbesc de Parteneriatul Estic şi Moldova în acest moment, o zonă de interes inclusiv pentru Germania, va avea un semnal foarte bun; Balcanii şi modul în care integrarea tuturor statelor, inclusiv a Serbiei vor fi promovate înăuntrul Uniunii Europene vor fi în continuare elemente de interes pentru Germania; sigur, nu în ultimul rând, aspecte legate de integrarea europeană, competitivitatea şi criza economică în general, un alt element pozitiv în activitatea doamnei Merkel şi salutat de germani în consecinţă”.

Rezultatele parţiale ale alegerilor din Germania

Angela Merkel a obţinut o victorie triumfală în alegerile legislative de duminică din Germania, dar nu şi majoritatea absolută. Conservatorii (CDU/CSU) au însumat 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale parţiale, relatează AFP.

Aliatul liberal (FPD) al cancelarului Merkel nu a reuşit să intre în Bundestag, iar aceasta este o premieră în istoria republicii de după unificare. FPD nu a atins pragul de 5%. Partidul Social-Democrat (SPD) a obţinut 25,7% din voturi.

Verzii au înregistrat o scădere faţă de alegerile precedente: 8,3% din voturile exprimate, cu 2,3 procente mai puţin ca la ultimul scrutin de acest gen.

Die Linke (stânga radicală) a scăzut cu 3,3%, ajungând la 8,6 procente.

Mişcarea antieuro, Alternative für Deutschland a atins 4,7%, sub pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentată în Camera inferioară a Parlamentului german.

Related posts

Leave a Comment