Proiectul metroului din Cluj stârnește în continuare discuții aprinse. Potrivit reprezentanților Guvernului, acest proiect ar fi pierdut deja cele 300 de milioane de euro care îi fuseseră alocate prin PNRR. Potrivit prim-ministrului Marcel Ciolacu, construirea metroului ar putea fi finanțată cu ajutorul certificatelor verzi. Primarul Emil Boc susține, însă, că metroul are finanțarea asigurată. Între timp, clujenii sunt tot mai sceptici cu privire la capacitatea autorităților de a asigura construcția metroului în termenul asumat inițial.
Lucrările la metroul din Cluj au fost inaugurate cu mare fast în campania electorală. Pe șantierul din comuna Florești au venit atât reprezentanți ai autorităților centrale, cât și cei ai autorităților locale și județene. Contractul pentru construirea metroului a fost atribuit unui consorțiu condus de o companie turcească și include și firme românești și franceze. Sursa de finanțare trebuia să fie reprezentată de banii europeni alocați României prin PNRR pentru construirea primelor stații. Însă Clujul a pierdut cei 300 de milioane de euro alocați inițial, spun reprezentanții Guvernului, care caută acum alte surse de finanțare. Primarul Clujului, Emil Boc, spune, însă, că proiectul va fi finanțat în continuare.
Valoarea totală a proiectului metroului ar urma să fie de 2,2 miliarde de euro, iar lucrările ar fi urmat să fie gata peste opt ani. Metroul ar trebui să aibă 19 stații și să lege comuna Florești de capătul cartierului clujean Mărăști. Până acum, autoritățile nu au explicat deloc de ce metroul nu va ajunge și până la aeroport, care este principala poartă aeriană a Transilvaniei, cu peste trei milioane de pasageri pe an.