Consiliul Judeţean Cluj vrea bani europeni pentru reabilitarea a trei şcoli

Consiliul Judeţean Cluj a depus trei noi proiecte cu finanţare europeană vizând modernizarea infrastructurii social-educative pentru instituţii de învăţământ special aflate sub autoritatea forului administrativ judeţean: Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă şi Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flóra” din Cluj-Napoca, respectiv Şcoala Gimnazială Specială din Huedin. „Ceea ce ne dorim prin depunerea acestor trei proiecte este ca, cu ajutorul fondurilor europene, să derulăm ample lucrări la finalul cărora aproape 350 de copii cucerinţe educaţionale speciale şcolarizaţi în cele trei şcoli să beneficieze de condiţii, respectiv servicii educaţionale şi terapeutice la standarde europene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

În ceea ce priveşte Şcoala Gimnazială Specială din Huedin şi Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flóra” din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean urmăreşte accesarea, din Fondul European de Dezvoltare Regională, a unei asistenţe financiare nerambursabile în valoare de 5.756.188 de lei. La această sumă se adaugă cofinanţarea din bugetul judeţului Cluj, în cuantum de 5.862.027 de lei, bani care vor fi folosiţi exclusiv pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirilor acestor şcoli edificate acum mai bine de 100 de ani şi al căror grad de uzură fizică şi morală este unul extrem de avansat. Principalele categorii de lucrări care se vor realiza la cele două şcoli constau în termoizolări la pereţii exteriori, lucrări de refacere a faţadelor, reabilitarea fundaţiilor, amenajări de ordin funcţional la sistemul de compartimentare, reparaţii, reabilitări şi înlocuiri la finisaje, tâmplărie şi instalaţii, refacerea instalaţiilor electrice existente, instalarea de centrale termice, realizarea de rampe pentru persoane cu dizabilităţi, amenajarea de noi grupuri sanitare etc.

 

De asemenea, în cazul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Consiliul Judeţean intenţionează accesarea unei finanţări europene în valoare de 5.650.892,28, la care se adaugă suma de 16.108.302,73 ce reprezintă contribuţia proprie. Patru din cele cinci corpuri de clădire în care funcţionează în prezent şcoala vor fi demolate, iar în locul lor urmează să fie edificat un singur imobil.

Related posts

Leave a Comment