Concert aniversar Johann Strauss Ensemble

Clujul va găzdui concertul aniversar Johann Strauss Ensemble, unul dintre cele mai iubite grupuri muzicale europene. Orchestra este condusă de charismaticul dirijor Russel McGregor.

Noul concert al muzicienilor austrieci este intitulat ”Vienna Crystal Christmas” și va răsuna pe scenele mai multor orașe din țara noastră, cu prilejul unui nou turneu național amplu. Spectatorii din Cluj-Napoca se vor reîntâlni cu muzicienii austrieci, joi, 12 decembrie, la Teatrul Național, de la ora 19:00.

Artiștii vor aduce cadouri inedite, în fiecare oraș prin care vor trece. De la soprană la tenor și de la dansatori, la fuziuni cu orchestrele filarmonicilor locale.

Pe lângă ritmurile fermecătoare ale muzicii clasice, programul concertelor va cuprinde capodopere ce aparțin celor mai mari compozitori ai tuturor timpurilor cum sunt, Johann Strauss tatăl și fiul, Franz Lehar, Karl Komzak, Julius Fucik, dar și celebrele teme de Crăciun compuse de Johann Sebastian Bach. Seara muzicală va fi completată de recitaluri extraordinare susținute de renumita soprană de origine austriacă, Elisabeth Wimmer .

Soprana Elisabeth Wimmer se află la prima vizită în țara noastră, însă este invitată frecvent la concerte din toată Europa și America și colaborează cu orchestre celebre precum: Helsingborg Symphony Orchestra, Staatskapelle Weimar, Jeunesse Orchestra Viena, Ensemble Barucco, L’Orfeo, Harmony of Nations Baroque Orchestra sau Camerata Salzburg. A fost solistă a Teatrului Național din Weimar, unde a avut interpretat roluri notabile, cum ar fi: Susanna („Le nozze di Figaro”), Musetta („La Boheme”), Gretel („Hansel și Gretel”) sau Pamina („The magic flutes”).

Atracția concertelor susținute de orchestra Johann Strauss Ensemble se datorează într-o bună parte magnetismului lui Russel McGregor, dirijor și prim-solist al orchestrei, deținător al unei viori fabricate de Carlo Giuseppe Testore în anul 1697, „sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart. Russel McGregor s-a alăturat ansamblului în anul 2004. În tradiția concertelor Strauss din secolul XIX, acesta dirijează în stilul Stehgeiger, adică din poziția de solist.

În acompaniamentul sau sub bagheta dirjorului Russel McGregor au performat artiști internaționali precum Luciano Pavarotti, Jose Carreras sau Ildiko Raimondi. Toate recomandările și experiența concertelor precedente oferite de Johann Strauss Ensemble creează premisa unui spectacol deosebit care încântă auditoriul.

Întrucât concertele anuale ale orchestrei Johann Strauss Ensemble sunt susținute cu casa închisă, organizatorii le recomandă tuturor spectatorilor interesați să își achiziționeze biletele din timp.

Acestea sunt disponibile atât online pe Bilete.ro, Ticketnet.ro sau Biletmaster.ro cât și la Cinema Florin Piersic și Cinema Victoria.

Prețurile biletelor variază în funcție de categoria de loc, astfel: Cat.III – 70 lei Cat.II – 80 lei și Cat.I -120 lei.

Ce înseamnă Johann Strauss Ensemble:

Istoria orchestrei Johann Strauss Ensemble începe în anul 1985, când a fost  fondată de către membri ai Bruckner Orchester din Linz. Grupul lucrează de atunci fără întrerupere la perfecționarea sunetului și stilului și adaugă în permanență piese noi și inovatoare repertoriului standard. Orchestra îi datorează o mare parte din evoluția profesională violonistului și dirijorului Russell

Russell McGregor s-a născut în Oxford, dar a crescut în Melbourne, Australia, unde la vârsta de 7 ani a început să studieze vioara. Din 1992, el locuiește în Viena, iar din 1997 este concertmaestru și dirijor al orchestrei Palatului Schöbrunn. Încă de la început, Johann Strauss Ensemble a încercat să își dezvolte repertoriul într-un mod care combină numeroasele lucrări muzicale ale familiei Strauss cu compoziții noi. Orchestra acordă o importanță specială neutralizării tendinței de comercializare care este din ce în ce mai des asociată cu muzica vieneză. Faptul că sediul principal al ansamblului se află în Linz joacă un rol crucial în definirea personalității ansamblului, permițând grupului să combine stilul muzical al Austriei Superioare cu magia Vienei. Orchestra propune des colaborări unora dintre cei mai buni compozitori contemporani, special pentru a fi interpretate de ansamblu. Printre compozițiile deja realizate se numără aranjamente de Roland Neuwirth și Guido Mancusi, precum și piese de Werner Steinmetz și Manfred Kammerhofer.

Related posts

Leave a Comment