Companiile IT din Cluj continuă să facă angajări masive. Unele dintre ele se internaţionalizează rapid

Companiile clujene din IT continuă să facă angajări masive. Unele dintre ele şi-au deschis filiale în alte oraşe din România unde există specialişti bine pregătiţi în acest domeniu. Astfel, există companii care au birouri în Oradea, Baia Mare, Sibiu, Braşov, Bucureşti, Iaşi sau Craiova. Altele au trecut chiar la o expansiune regională şi au angajat informaticieni în Republica Moldova, Ungaria sau Polonia. Exemple în acest sens sunt iQuest sau AROBS Transilvania Software.

Numărul locurilor de muncă din domeniul IT creşte constant la Cluj. În permanenţă, companiile din acest domeniu îi recrutează pe absolvenţii facultăţilor clujene, dar încearcă să îi aducă în Cluj şi pe absolvenţii unor facultăţi de profil din alte oraşe din ţară. Atunci când nu reuşesc acest lucru, companiile îşi deschid birouri în alte centre universitare din ţară sau din străinătate. De asemenea, companiile din domeniu investesc în creşterea nivelului de pregătire a angajaţilor, spune omul de afaceri Jurgen Samuel, CEO al iQuest.

 

”Această strategie este bazată pe trei elemente: expansiune, specializare şi profesionalizare. Există, desigur, o conexiune puternică între aceste trei lucruri, pentru că, atunci când vorbim de expansiune, te poţi gândi că este doar creştere, dar noi ne referim şi la o creştere a calităţii, iar calitatea vine cu celelalte două elemente: specializarea şi profesionalizarea”, adaugă Jurgen Samuel.

 

Concurenţa dintre companiile de IT pentru angajaţii valoroşi este una acerbă, spune managerul pentru software al iQuest, Andrei Doibani.

 

”Este amuzant, dar nevoia de dezvoltare a afacerii noastre este condiţionată de piaţa muncii. Iar companiile din IT din România se luptă mai mult pentru piaţa muncii decât pentru clienţi. Pe termen scurt, acest lucru creează anumite probleme pentru fiecare companie, dar dacă privim pe termen lung vedem că această competiţie dezvoltă piaţa IT din România. Puteme vedea câţi specialişti în IT sunt pregătiţi de universităţi acum, în comparaţie cu un număr mult mai mic în urmă cu 10 sau 15 ani”, spune Andrei Doibani.

 

În Cluj, există aproape 20.000 de angajaţi în domeniul IT şi de tineri care studiază pentru a munci în acest domeniu, potrivit estimărilor presei internaţionale. Clujul a devenit, astfel, principalul centru IT din România.

Related posts

Leave a Comment