Anunțul laboratorului american a fost întâmpinat cu bucurie de susținătorii accesului egal la tratament, inclusiv de ONU, în contextul în care decizia este considerată una neobișnuită pentru o mare companie farmaceutică occidentală
Merck a raportat luna aceasta că medicamentul a redus la jumătate numărul de spitalizări și de decese la pacienții cu risc crescut de Covid, care au luat pastila la scurt timp după infectare, într-un studiu clinic amplu. Acum, laboratorul american anunță că acest medicament ar putea fi folosit și în țările sărace, care vor putea să îl producă singure.
Acordul dintre Merck și Medicines Patent Pool, o organizație care lucrează pentru a face tratamentele și tehnologiile medicale accesibile la nivel global, va permite companiilor din 105 țări, mai ales din Africa și Asia, să folosească formula pentru pilula antivirală, numită molnupiravir, și să înceapă să o producă. Națiunile bogate, inclusiv Statele Unite, s-au grăbit să negocieze acorduri pentru cumpărarea medicamentului, blocând porțiuni mari din aprovizionare chiar înainte ca aceasta să fie aprobată de autoritățile de reglementare și ridicând îngrijorarea că țările sărace ar putea rămâne fără acces la medicament, precum s-a întâmplat și cu vaccinul.
Prețul medicamentului, redus drastic prin acest acord Producătorii de medicamente generice din țările în curs de dezvoltare ar urma să comercializeze medicamentul pentru doar 20 de dolari per tratament, care durează cinci zile, în comparație cu cei 712 dolari, preț pe care guvernul SUA a fost de acord să îl plătească pentru achiziția inițială.