
Colindele din Munţii Apuseni ar putea intra în patrimoniul UNESCO. Angajaţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional au finalizat un dosar care evidenţiază valoarea culturală deosebită a tradiţiilor de sărbători din zona Mărişelului. Printre aceste tradiţii se numără colindul Junilor, care poate fi comparat cu jocul căluşarilor, precum şi bogata zestre de colinde precreştine.
Mai multe tradiţii unice sunt păstrate, din generaţie în generaţie, în colţurile ascunse ale Munţilor Apuseni. Un astfel de colţ este reprezentat de Mărişel. Este vorba de cea mai mare comună din lume, cu o suprafaţă mai mare decât cea a Bucureştiului, dar foarte slab populată, mărginită de lacuri, păduri seculare, defilee şi văile adânci ale Carpaţilor Occidentali. În această zonă, obiceiurile de Crăciun au un specific aparte, care aminteşte de tradiţiile precreştine ale Europei, spune istoricul Leonard Horvath.
Până în anii 1970, în Mărişel nu existau colinde cu Isus Cristos, spune etnologul Răzvan Roşu. El a spus că, în sat, colindele cu mesaj creştin au fost introduse de preotul venit în sat, şocat de mesajul „pâgân” al cântecelor de Crăciun.