CNCD a amendat RATUC ȘI Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj cu câte 5.000 de lei


Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a amendat, luni, Regia de Transport Cluj de care aparţine Ansamblul “Dor transilvan”, care a interpretat un colind antisemit la TVR 3, precum şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, cu câte 5.000 de lei, potrivit Mediafax, citat de RFI.Colegiul director al CNCD a decis luni să amendeze regia de transport și Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, cu câte 5.000 de lei, pentru fapte de discriminare, şi anume “crearea unei atmosfere ostile, degradante şi umilitoare la adresa comunităţii evreieşti”.
Nici Televiziunea Română nu a scăpat prea ușor. Aceasta a fost amendată, joi, cu 50.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru difuzarea colindului, pe TVR 3 şi TVR Cluj. Situaţia a fost sesizată către CNA şi CNCD de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.
Ansamblul “Dor Transilvan”, din subordinea Regiei Autonome de Transport Cluj, a interpretat un colind în care se vorbeşte despre “jidovi” și despre arderea acestora, în cadrul emisiunii de relansare a postului TVR 3, în 6 decembrie. Reprezentanții Televiziunii Române au arătat că alegerea colindelor interpretate în timpul emisiunii în direct “Alege verde” de la TVR 3 a aparţinut Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Directorul acestei instituții, Tiberiu Groza, care era şi director artistic al Ansamblului “Dor transilvan”, şi-a dat demisia, vineri, din ambele funcţii, după scandalul creat în jurul interpretării colindului.

Reacţii negative faţă de difuzarea colindului au fost exprimate şi de Ambasada Israelului, Ambasada SUA, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Cluj şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.
La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spunea că a luat act “cu îngrijorare şi indignare” de emisiunea difuzată pe postul TVR3, precizând că este inacceptabil ca antisemitismul să continue să se manifeste în secolul XXI.
Pe de altă parte, patru asociaţii pentru promovarea tradiţiilor au cerut anularea amenzii date de CNA Televiziunii Române pentru colind, argumentând că în versurile acestuia se vorbeşte despre iad şi pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus și nu face aluzie la Holocaust.

Reprezentanții Patriarhiei Română au declarat că BOR nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică, subliniind că nu pot fi folosite colindele ortodoxe româneşti pentru a răspândi vrajbă între oameni.

Related posts

Leave a Comment