Un studiu realizat de Banca Mondială arată că, până în anul 2050, două treimi din populaţia planetei va locui în oraşe. Oamenii se mută în oraşe în căutarea unei slujbe şi a unei vieţi de o calitate mai bună. Astfel că, la nivel mondial, cele trei provocări cu care trebuie să se confrunte comunităţile sunt urbanizarea, globalizarea şi schimbările climatice. Aceste provocări se simt deja la Cluj, oraş care a crescut foarte mult în ultimii ani şi care, în următorii 30 de ani, ar urma să îşi dubleze populaţia, spune primarul Emil Boc.
Pentru a face faţă provocărilor legate de creşterea oraşului, administraţia locală a decis să modernizeze şi să favorizeze transportul public. În prezent, o treime din flota de mijloace de transport public este reprezentată de autovehicule electrice moderne, respectiv autobuze, troleibuze şi tramvaie. După anul 2025, întreaga flotă de transport public ar urma să devină electrică. În plus, au fost realizate benzi dedicate mijloacelor de transport în comun, iar pentru unele şcoli din centru au fost alocate autobuze dedicate special transportului elevilor. În acelaşi timp, tot mai mult spaţii din centrul oraşului sunt redate circuitului pietonal. La marginea oraşului, din acest an, va începe amenajarea de parcări de tip park and ride, bine conectate la reţeaua de transport public, în care îşi vor putea lăsa maşinile cei care vin din afara Clujului. O altă tendinţă este utilizarea aplicaţiilor informatice pentru a rezolva probleme precum gestiunea locurilor de parcare sau plata taxelor de parcare. O astfel de soluţie a fost dezvoltată de o echipă de informaticieni români şi este utilizată nu doar în Cluj, ci şi în alte ţări europene, spune reprezentantul echipei, Cristian Ureche.
Tot cu ajutorul aplicaţiilor informatice sunt gestionate şi alte resurse, precum administrarea bazelor sportive publice, în care accesul este gratuit, în baza unei programări on-line, sau interacţiunea pe cale electronică între cetăţeni şi funcţionarii Primăriei.