Clujul a reușit să folosească banii europeni pentru a crea două baze sportive cu acces liber și gratuit. Baza Sportivă Gheorgheni a contribuit, de altfel, și la obținerea titlului de Oraș European al Sporturilor. Aceste inițiative sunt menite să încurajeze sportul de masă, iar Clujul a fost dat exemplu de bune practici în presa internațională pentru promovarea sportului de masă.
Una dintre cele mai frumoase baze sportive din România este cea din cartierul clujean Gheorgheni. Este vorba de o bază cu o suprafață de 9 hectare. Acolo au fost amenajate 13 terenuri de sport în aer liber, două săli acoperite, trei piste și patru zone dedicate. Există și un amfiteatru cu 428 de locuri. În cartierul Mănăștur, în zona numită La terenuri, a fost amenajată o altă bază sportivă de către municipalitate. Este vorba de o bază cu suprafața de 5 hectare. Acolo, spațiile verzi sunt mai reduse, pentru că se află în vecinătatea pădurii, dar au fost amenajate 14 terenuri de sport, două săli acoperite, patru zone dedicate, o pistă, precum și două amfiteatre.
În cele două baze sportive pot fi practicate sporturi precum minifotbal, tenis, squash, badminton, volei pe nisip sau baschet. În interior, pot fi practicate sporturi precum popicele sau tenisul de masă. Un amănunt important este acela că accesul tuturor celor care vor să facă sport în aceste baze este liber și gratuit. Modelul bazelor sportive construite la Cluj a inspirat și alte comunități. O astfel de bază va fi amenajată și în comuna Florești, care, cu aproximativ 70.000 de locuitori, este cea mai mare localitate rurală din România.