Cluj:Economia judeţului este aproape de colaps


Economia judeţului nu poate susţine pensiile, ajutoarele de şomaj şi serviciile medicale prestate clujenilor. O arată cifrele începutului celui de-al doilea an de criză, potrivit cărora viramentele făcute de firmele clujene pentru a asigura protecţia socială sunt tot mai mici.Firmele clujene au virat la fondul de pensii în luna ianuarie 87,8 milioane de lei, mai puţin cu 7 procente faţă de încasările lunii ianuarie a anului 2009.
Din aceşti bani, statul ar putea plăti abia jumătate din pensii, de vreme ce necesarul este de 157 de milioane de lei. Iar Clujul se află într-o situaţie privilegiată, de vreme ce contribuţiile a 1, 4 angajaţi susţin un pensionar.
Nici la capitolul sănătate nu stăm foarte bine. Casa de Asigurări a plătit în ianuarie 42,5 milioane de lei pe materiale şi prestări de servicii cu caracter medical, în vreme ce încasările sunt mai mici cu 8 milioane de lei.
În ceea ce priveşte indemnizaţiile de şomaj, situaţia este chiar dramatică. Încasările lunii ianuarie nu depăşesc 3 milioane de lei, iar plăţile se ridică la 11 milioane de lei.
Specialiştii de la direcţia de Finanţe pun fenomenul pe scăderea bazei de impozitare. Numărul firmelor înregistrate în ianuarie 2010 este mai mic cu 7 procente faţă de ianuarie 2009, iar unele societăţi şi-au restrâns activitatea.
Altfel spus, au trimis oameni în şomaj. Iar prognoza nu este optimistă. Cel puţin până la începutul verii, numărul persoanelor fără loc de muncă şi al firmelor închise va continua să crească.

Related posts

Leave a Comment