Un antreprenor din Cluj pune în valoare unul dintre cele mai complexe minerale din Europa. Este vorba de zeolit. Acest mineral are utilizare atât în domeniul medical, cât și în domeniul protecției mediului. Specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară spun că zeolitul a fost folosit pentru a limita efectele accidentului nuclear de la Cernobâl. În acest context, savanții au descoperit și utilitatea zeolitului în tratarea unor afecțiuni, precum și în prevenția unor tipuri de cancer.
Clujeanul Doru Boloș exploatează cel mai pur zăcământ de zeolit din regiune, poate din Europa, cel situat la Rupea. Este vorba de un mineral din familia aluminosilicaților, care provine din erupții vulcanice care au avut loc acum milioane de ani, spune antreprenorul Doru Boloș, prezent la Via Cluj TV.
Antreprenorul clujean a început să colaboreze cu diferite universități și institute din domeniul științelor vieții, pentru a stabili modul în care acest mineral poate fi pus în valoare. Ideea i-a venit după ce a aflat că zeolitul a fost folosit la construcția sarcofagului care acoperă fosta centrală nucleară de la Cernobâl, iar studiile științitice au demonstrat că zeolitul reduce radioactivitatea. Cercetările au dovedit utilitatea acestui mineral, spune profesorul Laurențiu Ognean de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.
Zeolitul este folosit în prezent pe post de supliment alimentar, pentru producerea de creme sau loțiuni cosmetice, dar și ca ingredient în furajarea unor animale de fermă sau de companie. Compania fondată de Doru Boloș exportă aceste produse în țări din Europa Occidentală, Asia și Africa.