China şi-ar putea dezvolta capacitatea nucleară ca reacţie la scutul american antirachetă

China şi-ar putea consolida capacităţile nucleare de care dispune pentru a contracara planurile Statelor Unite în domeniul apărării antirachetă, a declarat, miercuri, un expert militar rus, citat de RIA Novosti, în pagina electronică.”La ora actuală, China dispune de un potenţial nuclear foarte limitat, dar contactele pe care le-am avut recent cu reprezentanţi ai armatei chineze arată că, dacă Statele Unite amplasează un sistem global de apărare împotriva rachetelor, în special în Orientul Îndepărtat, China îşi va dezvolta capacităţile ofensive”, a afirmat generalul locotenent Ievgheni Bujinski, fost director adjunct al unui departament din cadrul Ministerului Apărării.

El nu a oferit detalii despre modul în care un potenţial sistem de apărare antirachetă ar putea fi contracarat cu arme nucleare sau cum ar putea fi acesta o ameninţare pentru China.

Până acum, Washingtonul a fost interesat mai ales de amplasarea unui scut antirachetă în Europa Centrală, susţinând că acesta este necesar pentru a contracara potenţiale atacuri din partea Iranului. În încercarea de a elimina îngrijorările Moscovei, preşedintele american, Barack Obama, a abandonat, anul trecut, planurile privind amplasarea de rachete interceptoare în Polonia şi a unui sistem de radar în Cehia.

La începutul acestei luni însă, România şi Bulgaria au afirmat că poartă negocieri cu administraţia Obama privind găzduirea pe teritoriile lor a unor elemente ale scutului american antirachetă, începând din 2015.

Related posts

Leave a Comment