Călugării de pe Muntele Athos protestează faţă de impozitarea veniturilor lor


Cele 20 de mănăstiri prospere din fortăreaţa ortodoxă de pe Muntele Athos au trimis o scrisoare premierului elen Georges Papandreaou pentru a protesta faţă de o recentă reformă a fiscalităţii care prevede impozitarea veniturilor lor, potrivit publicaţiei Kathimerini.În scrisoare, a cărei existenţă a fost confirmată pentru AFP de o sursă ecleziastică, conducerea centrală a mănăstirilor de le Muntele Athos deplânge “lipsa de respect faţă de o comunitate mai veche de un mileniu”, potrivit Mediafax.
Muntele Athos beneficiază de un statut autonom, inclus în constituţia elenă. Călugării contestă mai ales o lege din 2010 care instituie un impozit de 20% pentru veniturile imobiliare ale mânăstirilor, provenite de la proprietăţi, apartamente şi magazine deţinute în diverse regiuni ale Greciei.
Scrisoarea ar fi trebuit iniţial să fie confidenţială, a spus o sursă ecleziastică, potrivit căreia măsurile fiscale “pun sub semnul îndoielii statutul instituţional al Muntelui Athos”. Călugării îşi apără facilităţile fiscale argumentând că veniturile lor imobiliare sunt folosite pentru întreţinerea mânăstirilor, vizitate anual de mii de pelerini.
Accesul pe Muntele Athos, situat pe coasta peninsulei Halkidiki, la aproape 600 de kilometri de Atena, este interzis femeilor.

Related posts

Leave a Comment