Certificatul COVID valabil doar cu doză booster, pentru intrarea în țară

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, că în cursul acestei săptămâni, va fi adoptat certificatul digital COVID necesar pentru traversarea frontierei de stat a României.

Ministrul a spus că mai sunt câteva avize de luat.

Apropo de certificatul digital COVID necesar pentru traversarea frontierei de stat a României: în cursul acestei săptămâni, într-un timp foarte scurt, va fi adoptat, există încă câteva avize care trebuie luate şi, aici, sigur că rămâne ca Guvernul să emită o ordonanţă care să stabilească şi pe teritoriul României, aşa cum este şi în restul Uniunii Europene, condiţiile de traversare a frontierei apropo de certificatul electronic COVID. În interior, probabil că vom lua o decizie ulterioară de comun acord, care să fie favorabilă controlului pandemiei şi, bineînţeles, funcţionării activităţilor economice şi sociale“, a spus el în ședința de Guvern.

Certificatul verde cu o schemă completă de vaccinare este valabil în acest moment pentru cei care intră pe teritoriul României, chiar dacă au trecut mai mult de 9 luni de la ultima doză, a anunțat ieri Ministerul Sănătății.

“După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021 , România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare complete au trecut mai mult de 270 zile”, a precizat Ministerul Sănătății.

De la 1 februarie, la nivelul Uniunii Europene a intrat în vigoare măsura potrivit căreia certificatul digital COVID-19 este valabil doar cu trei doze de vaccin, dovada trecerii prin boală sau test PCR negativ.

România urmează să adopte astfel o măsură care se prevadă că la intrarea în țară este valabil certificatul COVID-19 doar cu trei doze de vaccin, pentru evitarea carantinei de 5 zile. Potrivit ultimei decizii a CNSU, perioada de carantină pentru cei care intră în România se scurtează la 5 zile şi pentru persoanele nevaccinate, netestate sau care nu au trecut prin boală.

De asemenea, nu va mai exista lista țărilor cu risc epidemiologic.

Condiția ca cei care călătoresc să nu stea în carantină este să fie vaccinați, trecuți prin boală ori testați negativ.

Related posts

Leave a Comment