Cer PNL o primă dovadă că respectă justiția: să susțină votarea cererilor de ridicare a imunității parlamentarilor prin vot public, rapid și proceduri

De Monica Macovei, europarlamentar PDL/PPE

Senatul a respins pe data de 2 iunie, din nou, o solicitare de ridicare a imunității parlamentare, în cazul de față a sentorului PSD Marius Isăilă, cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influență. Din nou, votul a fost secret, cu bile.Ascunzând bilele în palmă, parlamentarii pot vota după bunul plac, chiar invers decât declară public ei sau șefii lor de partid.

În urma acestui vot, parlamentarii corupți pot scăpa de arestarea preventivă sau percheziție, iar parlamentarii care sunt și miniștri sau foști miniştri pot scăpa de cercetarea penală. Procedura actuală face ca parlamentarii să fie deasupra legii, lucru inacceptabil într-o democrație. Electoratul trebuie să vadă cum votează „aleșii” şi din acest motiv votul pentru ridicarea imunității parlamentare trebuie să fie la vedere.

Voința politică a PSD de a-și apăra hoții și corupții și de fi împotriva justiției este clară și asumată deja prin atâtea voturi și declarații publice. Nu am așteptări de la mafia PSD. Protejarea corupţilor şi a baronilor care fură din banii publici a fost unul din motivele pentru care PSD a luptat să vină la putere.

PNL a declarat însă că nu va mai acționa împotriva justiției. Are acum ocazia să treacă de la vorbe la fapte și să susțină în Parlament propunerile PDL de simplificare a ridicării imunității parlamentarilor.

În 2011, am cerut simplificarea procedurii de ridicare a imunității parlamentare.(detalii aici).
Reiau propunerile și solicit susținerea politică a PNL și PDL pentru adoptarea lor de către Parlament:

1. Votul pentru ridicarea imunității să fie electronic, la vedere, atât în Comisia juridică, cât și în Plen, pentru ca fiecare parlamentar să-și asume răspunderea pentru votul dat, iar opinia publică să poată vedea cum au votat „aleșii”.

2. Cererea de ridicare a imunității să fie votată în Plen în maximum 48 de ore de la trimiterea ei în Parlament.

3. Parlamentarii să nu analizeze dosare și probe, acesta fiind strict atributul judecătorilor, care trebuie lăsați să se pronunțe și asupra arestării preventive, și percheziției. La fel și în cazul procurorilor, când este vorba de urmărirea penală a parlamentarilor miniștri sau foști miniștri. Parlamentarii trebuie doar să se asigure că cererea procurorilor conține indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzațiile aduse de procurori nu sunt pure invenții.

Aceste 3 cerințe sunt minimale și absolut obligatorii, ca un prim pas, pentru a opri interferența politicului în justiție. Până la eliminarea din Constituție a imunității parlamentarilor în materie penală, Statutul deputaților și senatorilor, precum și Regulamentele Camerei Deputatilor și al Senatului pot fi astfel modificate rapid, ca un prim pas pentru a face din parlamentari cetățeni egali în fața legii si responsabili în faţa justiţiei.

Parlamentul trebuie să fie un loc unde se fac legi drepte și egale pentru toți românii, nu un loc unde parlamentarii corupți scapă de justiție.

Related posts

Leave a Comment