Centrul Clujului, cucerit de ”statui mișcătoare”. Un domino gigantic a conectat Piața Unirii cu Piața Mihai Viteazu

Centrul Clujului a fost scena unui proiect artistic de mari dimensiuni, care a pus orașul pe o hartă extrem de selectă, alături de Londra și de Copenhaga. Un joc domino format din peste 3.000 de cărămizi de tip BCA pe post de piese a fost creat sâmbătă în zona centrală a Clujului. Şirul a avut o lungime de 1,2 kilometri și a marcat un traseu simbolic, care a conectat centrul medieval al orașului, piața în care se află vechea catedrală romano-catolică Sfântul Mihail, care este simbolul libertății orașului, pentru că clujenii au primit dreptul de a ridica acest lăcaș de cult ca urmare a privilegiilor de Oraș Liber Regesc acordate de Regele Carol Robert de Anjou, şi piaţa Mihai Viteazu, care este simbolul unirii cu România, în condițiile în care domnitorul a fost primul român care a unit cele trei principate medievale românești.Cluj Dominoes, cum a fost numit evenimentul, a fost creat cu sprijinul Station House Opera, organizația care a creat primul asemenea ”joc” în 2009, la Londra. De atunci organizaţia a realizat asemenea “statui în mişcare”, numite şi Dominouri, în mai multe oraşe europene, însă Clujul este primul oraş din Europa de Est în care a fost pus în practică un proiect de acest tip.

Expertul cultural Rariţa Zbranca, coordonatorul evenimentului din Cluj, a explicat că Dominouri este adaptat mereu, în funcţie de oraşul în care este recreat, în așa fel încât să reflecte personalitatea comunității. Evenimentul este realizat în cadrul proiectului “Create to connect”, finanţat cu fonduri europene, şi a ajuns până acum în oraşe precum Copenhaga, Stockholm, Marsilia, Helsinki şi Ljubljana. La Cluj, evenimentul a avut loc sub egida Fundației AltArt, care a desenat traseul operei de artă în așa fel încât piesele de domină să conecteze câteva dintre locurile simbol ale orașului, caracteristice pentru multiculturalitatea sa.

“Ne bucurăm că în Cluj avem oportunitatea de a lucra cu o comunitate cu o istorie aşa de bogată”, a spus Julian Maynard Smith, care este directorul artistic al programului.

Evenimentul a presupus participarea a 100 de voluntari care au așezat piesele gigantice de domino aşeza piesele în poziţie, apoi, sâmbătă, la ora 17.00, a fost dărâmată prima dintre ele, care le-a antrenat în cădere și pe celelalte. Căderea pieselor de domino, înșirate pe un traseu care însumează 1,2 kilometri

Artistul clujean Istvan Szakats, preşedintele fundaţiei AltArt, a anunțat că cele peste trei mii de blocuri de BCA vor fi oferite săracilor de la Pata Rât. În acest loc unde a funcționat trăiesc peste 1.500 de oameni, într-o sărăcie cruntă, fără locuințe decente și, în general, fără surse de venit. Istvan Szakats apreciază că materialul de construcţie poate fi utilizat la ridicarea a aproximativ opt spaţii de locuit, fiecare cu o camera, de care ar putea beneficia unele din familiile care trăiau până acum din strângerea materialelor reciclabile depozitate pe fosta groapă de gunoi a orașului. De altfel, aceasta este cea de-a doua dimensiune a proiectului cultural, aceea de a conecta comunitatea artistică a orașului cu cea a săracilor de la periferia orașului. Cea de-a treia dimensiune este data de faptul că acest proiect susține candidature Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Costurile realizării proiectului au fost de 16.000 de euro.

Related posts

Leave a Comment