Cel mai bogat monarh al Europei devine Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai. Alteța Sa Regală, Principele de Liechtenstein, va primi titlul joi

Universitatea Babeș-Bolyai are un nou Profesor Honoris Causa și Senator Ad Honorem. Alteța Sa Regală, Hans-Adam al II-lea, Principe de Liechtenstein, Duce de Troppau și Jagerndorf și Conte Rietberg, va primi titlul onorific în cadrul unei ceremonii care va avea loc joi, de la ora 12.00, în Aula Magna. La ceremonia va lua parte și Alteța Sa Regală, Principele Radu al României.Principele Hans-Adam al II-lea este unul dintre cei mai prestigioși și, în același timp, unul dintre cei mai bogați monarhi din lume. Alteța Sa Regală domnește din data de 13 noiembrie 1989, când i-a succedat tatălui său, Principele Franz Joseph al II-lea. Principele Hans-Adam al II-lea domnește ca monarh constituțional, în baza unei noi legi fundamentale a statului, aprobată în anul 1993. Constituția Principatului Liechtenstein a fost revizuită în anul 2003 și oferă largi puteri principelui domnitor, inclusiv aceea de a opune veto oricărei legi.

Din anul 2004, Alteța Sa Regală, Hans-Adam al II-lea, a oferit largi prerogative, inclusiv dreptul de a utiliza veto-ul rezervat suveranului, Alteței Sale Regale, Principele Moștenitor Alois, cel mai mare dintre cei patru copii ai cuplului princiar care domnește în Liechtenstein. Ultima dată, acest drept de veto a fost pus în discuție cu ocazia referendumului organizat în anul 2012, cu privire la legalizarea avortului, care rămâne interzis în Liechtenstein, o țară în care religia catolică își păstrează influența. Alteța Sa Regală Hans-Adam al II-lea a rămas șef al statului, chiar dacă a transferat o parte a prerogativelor sale suverane Principelui Moștenitor.

Alteța Sa Regală, Hans-Adam al II-lea, nu este doar suveranul uneia dintre cele mai bine consolidate monarhii de pe continent, ci este și o personalitate a lumii științifice. Principele Liechtensteinului are echivalentul unui masterat obținut în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase universități, St. Gallen. Alteța Sa Regală a studiat business-ul și științele economice. De asemenea, Principele Hans-Adam al II-lea a publicat lucrări și în domeniul științelor politice. Alteța Sa Regală este autorul unei cărți institulate ”Statul în cel de-al treilea mileniu”. Volumul a fost publicat în anul 2009. Principele Hans-Adam al II-lea pledează pentru recunoașterea în continuare a rolului pe care îl are de jucat statul-națiune. O ilustrare practică a viziunii Alteței Sale Regală este dată de faptul că Principatul Liechtenstein este membru al Spațiului Unic European, dar nu și al Uniunii Europene. Monarhia de limbă germană nu intenționează să adere la Uniunea Europeană în viitorul previzibil.

De asemenea, Alteța Sa Regală, Principele Hans-Adam al II-lea a contribuit cu lucrări și la volume colective în domeniul științelor politice. Principele de Liechtenstein a creat și instituții de cercetare academică. Așa este Institutul Liechtenstein, creat în care Universității Priceton, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din lume. De altfel, în cadrul unui interviu, Alteța Sa Regală și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Statele Unite ale Americii monarhiei din țara sa, în timpul celui de-al doilea război mondial, precum și în timpul Războiului Rece.

Principele domnitor al Liechtensteinului conduce și un grup bancar, iar averea familiei sale este estimată la aproximativ 7,5 milioane de euro. Averea personală a Alteței Sale Regale este evaluată, de asemenea, la aproximativ 4 miliarde de euro, ceea ce îl așează pe suveranul Liechtesteinului în rândul celor mai bogați suverani din lume și îi oferă poziția de cel mai bogat monarh european.

Numele dinastiei de Liechtenstein vine de la cel al castelului Liechtenstein, din sudul Austriei, care era reședința ancestrală a familiei. Acum, castelul este un muzeu de familie. Reședința oficială a dinastiei este Castelul Vaduz, care domină capitala Principatului. Statul Liechtenstein a fost format la 23 ianuarie 1719, prin unirea feudei Schellenbergului cu Comitatul Vaduzului, prin decretul Împăratului Carol al VI-lea al Sfântului Imperiu Romano-German, din Casa de Habsburg. De altfel, legăturile istorice dintre Casa de Habsburg, a cărei ramură principală este Casa de Austria, și Casa de Liechtenstein sunt vechi și durabile. Alteța Sa Regală, Principele Hans-Adam al II-lea, este cavaler al Ordinului Lânii de Aur, demnitate care este conferită de șeful Casei Imperiale și Regale de Austria.

Related posts

Leave a Comment