“Cei care vor pensii mari să investească în sectorul privat de asigurări de pensii”

Persoanele care doresc pensii mai mari să investească în sectorul privat de asigurări de pensii – aceasta este recomandarea ministrului Economiei, Adriean Videanu.Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, le-a recomandat, sâmbătă, persoanelor care vor pensii mai mari, să investească în sectorul privat de asigurări de pensii, întrucât cel public “nu mai poate susţine” actualul sistem.
“Principiul contributivităţii trebuie să guverneze sistemul public de pensii. Au posibilitatea pilonului III de pensii. Fiecare, dacă vrea o pensie cu mult mai mare, să-şi asume riscul de a investi în sectorul privat de asigurări de pensii pe viitor, dar sistemul public nu poate susţine. Credeţi că noi am fi început acest proces? Credeţi că ne este drag? Evident că nu, dar este o necesitate pentru România”, a afirmat Videanu.
Ministrul Economiei a spus că “măsurile deloc populare” pe care trebuie să le ia Guvernul în această perioadă trebuie să şi le asume cineva în România şi că Executivul nu va merge mai departe cu “aceleaşi discrepanţe” care există atât în sistemul public de pensii, cât şi în salarizarea sectorului bugetar.
“Trebuie să recunoaştem că unele dintre măsurile pe care le ia Guvernul nu sunt deloc populare. Restructurarea cheltuielilor publice, cineva trebuie să şi le asume în această ţară. Nu putem merge cu aceleaşi discrepanţe, 27.000 de pesionari din 5,9 milioane deţin 18%. Este inadmisibil aşa ceva”, a declarat ministrul Adriean Videanu.
Acelaşi principiu al contributivităţii, a mai adăugat demnitarul, se aplică şi în sectorul salariilor bugetarilor, unde diferenţele enorme dintre salarii, la acelaşi nivel de muncă, trebuie să dispară.
“Acelaşi lucru cu Legea sistemului unic de salarizare din România. Este posibil ca un director din minister, la un minister X să aibă un salariu, iar în alt minister un director să aibă de trei ori mai mult? Aceste situaţii din sistemul public de pensii şi salarizare trebuie să dispară”, a susţinut Videanu.
El a făcut referire la salariile directorilor de la Transgaz şi Romgaz, spunând că cifrele vehiculate în presa naţională în ultima perioadă “sunt prostii” şi precizând că cei doi manageri sunt plătiţi la nivel de secretari de stat.
Videanu a anunţat că a propus Guvernului ca, din vară, la aceste companii să existe criterii de performanţă, iar dacă managerii îndeplinesc aceste criterii, să existe o modalitate de recompensare a lor, în afara salariilor pe care le iau, precizând că acest lucru i se pare firesc şi că toată lumea va avea astfel de câştigat.

Related posts

Leave a Comment