Ce sanse de supravietuire au pacientele care suferă de cancer ovarian?

Pacientele care suferă de cancer ovarian au o rată de supravieţuire de 93 la sută, potrivit medicilor de la Institutul Oncologic din Cluj. Însă aceasta doar cu condiţia să îşi învingă reticenţa de a consulta un medic. În multe cazuri, pacientele îşi diminuează şansele de supravieţuire pentru că merg prea târziu la medic.

Cu ocazia zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” lansează campania #SperanţăDeViaţă. Aceasta campanie propune o  nouă abordare în discuţia despre cancerul ovarian, respectiv eliminarea temerii de a merge la un control de specialitate. 

 

„În România, una dintre problemele principale care duc la depistarea tardivă a cancerului ovarian este teama de diagnostic. Majoritatea femeilor evită să meargă la medic atunci când apar primele simptome din cauza fricii unui diagnostic oncologic. De aceea, ne propunem să le ajutăm pe românce să înţeleagă că, depistat la timp, cancerul ovarian poate fi ţinut sub control. Vrem să le dăm femeilor speranţă de viaţă.”, spune Cezar Irimia, Preşedintele FABC.

 

Coaliţia Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition) a descoperit că eforturile pe care le depun organizaţiile membre (printre care şi FABC) pentru a creşte nivelul de conştientizare a simptomelor cancerului ovarian au început să dea rezultate, tot mai multe femei depistând boala înainte să se agraveze. Campania #SperanţăDeViaţă doreşte să convingă femeile să meargă la medic atunci când observă apariţia unor modificări – schimbări ale digestiei, sângerări anormale, fluctuaţii neobişnuite ale greutăţii etc. –  pentru a vedea care este cauza acestora.

 

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, obstetrică-ginecologie, atenţionează că nu există simptome specifice cancerului ovarian, ci semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice. Atunci când acestea apar, este recomandată vizita la medicul ginecolog:

  • Balonare persistentă: creşterea dimensiunii abdomenului, ce nu se retrage în câteva zile;
  • Probleme de alimentaţie – senzaţia de saturaţie după o cantitate mică de mâncare;
  • Durere – în zonele pelvine sau abdominale;
  • Simptome urinare – urgenţa sau frecvenţa senzaţiei de urinare;
  • Sângerări anormale;
  • Oboseală extremă;
  • Scădere sau creştere inexplicabilă în greutate;
  • Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei

 

Vizitele periodice la medicul ginecolog asigură depistarea bolilor în stadii incipiente

 

„Deşi nu există simptome specifice cancerului ovarian, depistarea bolilor ginecologice grave, inclusiv a cancerului ovarian, în stadii incipiente este posibilă pentru toate femeile din România. Este necesar ca femeile să facă doar două lucruri: să meargă la medic constant, pentru analize de rutină sau de câte ori observă că apar modificări neobişnuite – sângerări inter-menstruale, fluctuaţii ale greutăţii fără să schimbe semnificativ dieta, balonare persistentă sau durere în zona pelvină sau abdominală.” spune prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ateliere gratuite pentru pacientele cu cancer ovarian din cadrul IOCN

 

FABC, împreună cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, îşi propun să le ofere motive de bucurie pacientelor deja diagnosticate. Astfel, miercuri, pe 8 mai, pacientele diagnosticate cu cancer ovarian au beneficiat de ateliere gratuite de pictură ceramică, decoupage şi machiaj profesionist.

„Misiunea IOCN este de a veni în sprijinul pacienţilor prin programe complete ce integrează atât îngrijirea pacienţilor la standarde de excelenţă, cât şi prevenţia, cercetarea şi educaţia continuă a profesioniştilor şi a publicului larg. De aceea ne bucurăm că reuşim să aducem în cadrul Institutului proiecte care îmbunătăţesc rezultatele bolii canceroase.”, spune dr. Cătălin Vlad, manager Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, Cluj Napoca.

Related posts

Leave a Comment