Ce crede Rusia despre tratatul moldo-român

Rusia consideră că Tratatul privind regimul frontierei, semnat luni de România şi Republica Moldova, reprezintă „un prim pas pe dificila cale a formalizării relaţiilor pe baze egale, în acorduri cu valoare juridică, între două state vecine, independente şi suverane”.Declaraţia a fost făcută ieri, 11 noiembrie, de un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Aleksei Sazonov, citat de Agerpres. Oficialul a apreciat că este prematur să vorbească despre un efect benefic al semnării Tratatului asupra reglementării conflictului transnistrean.
„Din câte ştim, textul acordului nu a fost deocamdată publicat. Judecând după informaţiile apărute în mass-media, este vorba de un document bilateral, ce reglementează aspecte tehnice referitoare la regimul frontierei. Sunt relevante, din acest punct de vedere şi comentariile anumitor reprezentanţi ai României, care confirmă că tratatul semnat nu reprezintă o recunoaştere directă a existenţei frontierei de stat între România şi Republica Moldova”, a spus oficialul rus.
„Oricum, am vrea să considerăm acordul în cauză drept un prim pas pe dificila cale a formalizării relaţiilor pe baze egale, în acorduri cu valoare juridică, între două state vecine, independente şi suverane”, a adăugat el.
Sazonov a apreciat că avansarea în această direcţie ar face posibilă consolidarea stabilităţii în regiune, dar a spus că ar fi prematur să vorbească, deocamdată, despre un efect benefic al documentului semnat la Bucureşti pentru soluţionarea problemei transnistrene.
Tratatul de frontieră dintre R. Moldova şi România a fost semnat la 8 noiembrie, curent şi reprezintă regimul frontierei şi regulile de gestionare a hotarelor de către ambele state.

Related posts

Leave a Comment