CE aprobă, în anumite condiţii, ajutorul pentru formare de până la 57 milioane euro destinat Ford România
Comisia Europeana a autorizat miercuri (2 decembrie 2009), in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, si sub rezerva unor conditii, ajutorul pentru formare in valoare de pâna la 57 de milioane de euro planificat de România in favoarea Ford România SA.Ajutorul sustine planul societatii de oferire a unui amplu program de formare angajatilor actuali si viitori de la fabrica de automobile din Craiova, România. Programul de formare se adreseaza unui numar total de 9.000 de angajati pe o perioada de cinci ani. Costul total al programului de formare este de aproximativ 185 de milioane euro, din care societatea urmeaza sa finanteze aproximativ 128 de milioane euro.
Comisia a constatat ca ajutorul este conform cu normele UE privind ajutoarele pentru formare deoarece vizeaza redresarea unei disfunctionalitati de piata verificate, respectiv investitiile insuficiente in formare, si deoarece este adecvat ca instrument de politica. Ajutorul are un efect stimulativ demonstrat si se limiteaza valoric la acoperirea a 50% din costurile eligibile ale formarii generale si respectiv 25% din costurile eligibile ale formarii specifice.
Cu toate acestea, pentru a garanta ca valoarea ajutorului corespunde cheltuielilor cu formarea suportate efectiv, ca denaturarea concurentei este minimizata, si ca angajatii beneficiaza integral de pe urma competentelor dobândite prin formare, Comisia a impus conditii cu privire la plata ajutorului, conditiile raportarii si monitorizarii.
“Ajutorul propus sprijina un proiect de formare ambitios care va produce efecte pozitive pentru angajatii de la fabrica din Craiova, pentru dezvoltarea regionala si pentru societate in ansamblu. Cu toate acestea, am impus conditii stricte pentru a ne asigura ca ajutorul indeplineste obiectivele vizate si nu creeaza denaturari nejustificate ale concurentei”, a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.
Ford România SA intentioneaza sa furnizeze formare extinsa si personalizata angajatilor actuali si viitori ai fabricii de la Craiova. Pâna la 9.000 de angajati vor beneficia de formare aprofundata in domenii diferite de cunoastere, ca de exemplu securitate, limbi straine, informatica, bazele administrarii unei afaceri si competente industriale generale.
Societatea va finanta integral, din fonduri proprii, partea programului de formare care este legata direct de activitatile proprii de productie si de respectarea cerintelor de securitate la locul de munca care deriva din legislatia UE si din legislatia româneasca. Ajutorul se acorda pentru partea programului de formare ce vizeaza competente suplimentare, aprofundate pentru angajatii fabricii de la Craiova.
Comisia a evaluat masura in temeiul Comunicarii privind ajutorul pentru formare din 2009, deoarece valoarea ajutorului depasea pragul de 2 milioane euro prevazut in Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare pentru exceptarea de la obligatia notificarii. În urma investigatiei Comisiei s-a constatat ca ajutorul este conform Comunicarii privind ajutoarele pentru formare din urmatoarele motive: ajutorul vizeaza redresarea unei disfunctionalitati de piata verificate, si anume investitiile insuficiente in formare; ajutorul este un instrument adecvat pentru realizarea obiectivului dorit, respectiv incurajarea societatii sa investeasca in programe de formare suplimentara pentru angajatii sai ajutorul are un efect stimulativ demonstrat, in masura in care societatea nu ar fi oferit formare atât de ampla fortei sale de munca in lipsa ajutorulul ajutorul este proportional cu costurile estimate a fi suportate ca urmare a programului de formare, si in special, se limiteaza valoric la acoperirea a 50% din costurile eligibile ale formarii generale si respectiv 25% din costurile eligibile ale formarii specifice.
Cu toate acestea, pentru a limita efectele de denaturare ale ajutorului si pentru a consolida efectele pozitive ale desfasurarii formarii pentru angajatii pentru pentru societate in ansamblu, Comisia a impus urmatoarele conditii pentru aplicarea masurii: ajutorul se plateste in transe periodice, iar sumele vor corespunde cheltuielilor suportate efectiv;
– Ford România SA va prezenta anual rapoarte autoritatilor române si Comisiei cu privire la formarea oferita si cheltuielile suportate; angajatii fabricii de la Craiova vor primi certificate de participare in care se va specifica continutul si durata formarii primite. În aceste conditii, Comisia Europeana a autorizat punerea in aplicare a ajutorului.