Piaţa muncii din Cluj se confruntă cu un mare deficit de informaticieni. Companiile clujene din domeniul producţiei de software au un ritm rapid de dezvoltare, iar cererea de specialişti în domeniul IT depăşeşte de câteva ori capacitatea universităţilor de a livra absolvenţi, spune prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Anna Soos, care este profesor la Facultatea de Matematică-Informatică. ”Există studii care arată că ar fi nevoie de 11.000 de informaticieni în fiecare an”, spune Anna Soos.
În prezent, Facultatea de Matematică-Informatică are anual 660 de absolvenţi, iar Facultatea de Automatizări-Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice are anual peste 700 de absolvenţi. Cele două facultăţi ar putea să îşi dubleze numărul de studenţi dacă ar avea suficienţi profesori, însă mulţi dintre absolvenţii acestora preferă să muncească în mediul privat, unde primesc salarii de cinci ori mai mari decât la catedră. Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, afirmă că există o paletă tot mai largă de specializări în care tinerii primesc oferte de muncă de la companii încă din timpul facultăţii.
Clujul atrage mulţi investitori datorită numărului mare de studenţi, masteranzi şi doctoranzi. În oraş, există aproape 100.000 de tineri care studiază în universităţi. Cea mai mare universitate din România este Babeş-Bolyai, cu 42.000 de studenţi. Totodată, ea este cea mai bine plasată universitate românească în evaluările internaţionale.