Catholica.ro: Criza din Ucraina în centrul discuţiilor din Papa şi Putin

În a doua întâlnire dintre Papa Francisc şi preşedintele rus Vladimir Putin, desfăşurată miercuri în Vatican, discuţiile s-au concentrat pe criza actuală din Ucraina şi din Orientul Mijlociu. Sub Putin Rusia a anexat peninsula Crimeea de la ucraineni, iar conform guvernului ucrainean şi naţiunilor occidentale, soldaţi ruşi luptă alături de separatişti pro-ruşi în estul ţării. Putin neagă însă prezenţa soldaţilor săi în Ucraina, scrie Catholica.ro.
Conform comunicatului din 10 iunie dat de Vatican, Papa Francisc i-a subliniat lui Putin nevoia “angajării într-un efort sincer şi sporit de atingere a păcii” în conflictul din Ucraina. A subliniat şi importanţa reconstruirii unui climat de dialog în care toate părţile sunt angajate să ducă înainte înţelegerile de pace decise anterior la Minsk. S-a menţionat şi gravitatea situaţiei umanitare, în special privind accesul ajutoarelor în zonele aflate în nevoie. Putin şi Papa au discutat şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, în special din Irak şi Siria, unde Rusia l-a susţinut pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil. Situaţia aceasta a fost discutată şi la prima întâlnire dintre ei, în 2013. Au vorbit şi despre urgenţa căutării păcii în Orientul Mijlociu cu ajutorul comunităţii internaţionale şi a apărării minorităţilor religioase, în special a creştinilor.

După 70 de minute întârziere, Putin a sosit la Vatican de pe Via della Conciliazione, strada ce dă în Piaţa San Pietro. Întâlnirea privată a durat 50 de minute, folosindu-se doi traducători. După sosirea preşedintelui rus, Papa l-a salutat spunându-i bine aţi venit în germană, Putin dând doar din cap, fără să răspundă. După ce s-au aşezat, cei doi lideri au rămas tăcuţi până la închiderea uşilor. Papa Francisc a fost descris ca fiind “foarte serios” din momentul întâlnirii, fiind ceva mai “relaxat” la momentul fotografiilor. Putin i-a dat Papei o reprezentare a bisericii San Salvatore, spunând că “aceasta este biserica San Salvatore, distrusă în epoca sovietică şi reconstruită”. Papa Francisc i-a dar o medalie cu Îngerul Păcii, a artistului Guido Veroi, precum şi un exemplar al exortaţiei Evangelii Gaudium.

Când i-a dat medalia, Sfântul Părinte i-a spus despre reprezentare că este “îngerul păcii, care învinge războiul şi vorbeşte despre solidaritatea între popoare”, iar despre exortaţie i-a spus că “oferă multe reflecţii religioase, umane, geopolitice şi sociale”. La sfârşitul întâlnirii, Putin i-a spus Papei că a fost “o mare plăcere, o onoare să vă întâlnesc” şi l-a salutat de despărţire. Înainte să vină în Vatican, Putin a fost la Milano, pentru a se întâlni cu premierul italian Matteo Renzi. Cei doi au discutat despre relaţiile bune dintre cele două ţări, abordând şi teme mai sensibile precum cea a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Moscovei datorită conflictului din Ucraina.

Related posts

Leave a Comment