Bucatele tradiționale, vernisate în cadrul unei expoziții foto

O inedită incursiune în gastronomia tradițională a satelor clujene este prilejuită de expoziția de fotografie intitulată sugestiv „Poftiți la masă!”.

Deschisă publicului în perioada 19-30 iulie 2022, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” (Calea Dorobanților, nr. 104), expoziția este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, împreună cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj.

Sunt prezentate zeci de imagini din bogata arhivă de fotografie etnografică a CJCPCT Cluj, semnate de Adriana Andrei, Darius Echim, Ioan Bruchental, Nicu Cherciu, Marius Romilă, Radu Pădurean și regretatul Mircea Cîmpeanu. Fotografiile au fost realizate între anii 2012 și 2022, în timpul acțiunilor de cercetare pe teren sau a reconstituirilor organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu grupuri de săteni care își prețuiesc moștenirea, interesați de păstrarea și transmiterea acesteia. Periplul culinar poartă privitorul prin întregul spațiu etnografic clujean, de la Dealurile Clujului, la Câmpia Transilvaniei, Valea Someșului Mic sau zona montană.

Găluștele (sarmalele) în frunze de potbal, plăcintele unse cu groșcior (smântână), mămăliga în pături, colacii în prapori sau zama de limbariță sunt doar câteva dintre bucatele care prezintă specificul și bogăția gastronomiei tradiționale clujene, cu variante de la o subzonă etnografică la alta. Unele preparate au un puternic substrat ritualic și simbolic, altele sunt specifice vieții pastorale, toate fiind strâns legate de materia primă avută la îndemână, de specificul ocupațiilor, de calendarul religios și de anotimpuri.

Publicul este invitat, așadar, să descopere tradițiile culinare clujene, cu rețete transmise din generație în generație, o adevărată porție de cultură și istorie.

Related posts

Leave a Comment